213 x bekeken 2 reacties

Milieubeleid slimmer en schoner, maar toch hetzelfde

Henk Dokter
Nederland heeft een nieuw milieubeleid. Het is schoon, slim en sterk. Tenminste dat vindt Pieter van Geel, de staatssecretaris van Milieu die het dinsdagavond in Den Haag presenteerde.

Ik vind het vooral ook sober. De ambities zijn niet nog eens extra opgeschroefd. Boeren en tuinders krijgen niet opnieuw met een ware vloedgolf van nieuwe milieuregels te maken. Dat is dan ook het goede nieuws voor de landbouw en de agrosector uit Van Geels Toekomstagenda Milieu.

Positief is ook dat de mestmaatregelen waaronder veel boeren nu zuchten, ten minste voor het milieu goed zijn. De uitspoeling van fosfaat en nitraat neemt af in het gewenste tempo. Dat bevestigt het Milieu- en Natuurplanbureau, de instelling die Van Geel voortdurend op de vingers kijkt en die daar eveneens gisteren het jaarrapport over uitbracht.

Niet alleen de landbouw, maar de hele samenleving staat niet op de uitkijk voor nog weer nieuwe milieuregels. Dat heeft Van Geel zelf ook vastgesteld bij de presentatie. Ondernemers en gewone burgers willen er niet nog meer geld aan besteden, en gebukt gaan onder de regels. Het milieu staat niet meer op de voorgrond. Iedereen besefte het al, de staatssecretaris nu dan eindelijk ook.

Betekent het dat voor de landbouw maatregelen worden ingetrokken? Nee, dat ook niet. Het nieuwe milieubeleid wordt ons wel als iets nieuws gepresenteerd, maar voor de landbouw verandert er heel weinig. De maatregelen worden er ook niet veel slimmer op. Nou misschien één puntje. De emissie van fijn stof kan tegelijkertijd bestreden worden met de emissie van ammoniak door luchtwassers te installeren. Dat zal alleen op grote bedrijven gebeuren, want bij kleinere bedrijven weegt de investering niet op tegen het milieurendement.

Interessant voor de landbouw is de bijdrage die ze kan leveren aan de bio-brandstoffen door teelt en levering van grondstoffen. Het bezoek van minister Balkenende vorige week aan alcoholfabriek Nedalco symboliseert dat het kabinet nu vol gas vooruit wil met de alcoholproductie.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Pieter de Jong

    Hoezo slimmer, fijn stof bestrijden met ammoniak. Terwijl we als enige EU-land nog mestinjektie verplichten voor boeren. Dan lijkt de loonwerkers lobbie toch veel boeren geld te kosten. Ook slim zijn mestsilo kappen hoogste investering met de minste rendement voor ammoniak. Sterkte berekeningen waren dan ook net wild west zodat ze ploffen.

  • no-profile-image

    Yolanda

    en zo is het!

Of registreer je om te kunnen reageren.