Redactieblog

405 x bekeken 1 reactie

Kippenkont

Burgers die naar het platteland verhuizen, moeten eerst inburgeren. Dat vindt 63 procent van de Nederlanders, zo bleek vorig jaar zomer uit een enquête van dagblad De Telegraaf.

Burgers die naar het platteland verhuizen, moeten eerst inburgeren. Dat vindt 63 procent van de Nederlanders, zo bleek vorig jaar zomer uit een enquête van dagblad De Telegraaf. Het onderwerp was heel even een hot item, daarna verdween het naar de achtergrond. Tot het onlangs opgerichte Plattelandsparlement het weer oprakelde. Er is kennelijk nog steeds behoefte aan aangepaste stedelingen.
De Stichting Vrienden van het Platteland geeft op haar website een voorzet. Daar kunnen mensen een zelftest doen om te zien in hoeverre ze op het platteland zijn ingeburgerd. Of ingeboergerd, zoals de Vrienden het noemen. De vragen liegen er niet om: hoeveel biggen krijgt een zeug in één keer? De zelftester heeft keus uit twee antwoorden: meestal 11 biggen zodat je gelijk een voetbalteam kunt beginnen. Het andere keuzeantwoord is: wat is een zeug? Nou nou, dit is echt een vraag van niveau. Nog zo’n hersenkraker: waar komen eieren vandaan? Uit de kip haar kont of uit een doosje in de supermarkt?
De Vrienden nemen naar mijn smaak met dit soort vragen het boerenberoep niet erg serieus. En erger nog: ze nemen de in te burgeren stedelingen ook niet serieus. Die weten misschien niet veel van landbouw, maar helemaal achterlijk zijn ze nou ook weer niet. Kennismaken met de landbouw: oké. Maar wel graag een beetje op niveau.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han van Riel

    Geachte mevr. Welink,
    Ik ben het met u eens dat op deze wijze inboergeren een aanfluiting is. Maar tevens zou ik niet graag al de jongeren op bezoek krijgen die niet weten waar melk vandaan komt. Ik ben bang dat velen uit de grote stad de voorkeur geven aan de fabriek / winkel in plaats van aan de koe. De link koemelk moedermelk is niet zomaar gelegd, nu ook binnen het onderwijs de bijvakken, kennis der natuur, biologie, geschiedenis, aardrijkskunde nauwelijks serieus worden genomen door de leerlingen. Een cursus om deze mensen wegwijs te maken in de "geheimen" van het platteland en de kringloop, van voer naar vlees/melk en stront en dat weer naar voer is geen luxe. Net zoals het feit van stront stinkt maar zonder deze stank geen eten op de plank en zeker geen leefbaar platteland. Ik stel dan ok voor om als landbouw(pers) dit initiatief serieus op te pakken en het uit de sfeer van amateurisme te halen. Han van Riel

Of registreer je om te kunnen reageren.