Redactieblog

273 x bekeken 3 reacties

Begrip tussen boeren en burgers

Burgers moeten eens wat vaker begrip tonen voor boeren. Maar: dat geldt andersom ook!

Het is treurig gesteld met het begrip tussen boeren en burgers. Dat vinden vooral boeren. Burgers heb ik er nog nooit over gehoord. Hoe dan ook, vrijwel elke dag hoor of zie ik wel voorbeelden van een lage tolerantiegraad.
Zo sloot ik vanochtend aan in een rij auto’s die achter een trekker reed. Geen grote trekker, gewoon een kleintje. Met een klein boertje erop. Grijs haar, pijp in de mond en de pet iets scheef op het hoofd. Tevreden met de hele wereld tufte hij over de grote weg. Daar mag je 80, maar hij zat op 30 of zo.

Sommige autorijders probeerden in te halen, maar net op die weg is dat linke soep. Er komt je namelijk een constante stroom auto’s tegemoet. Bumperkleven maakte geen indruk. Het boertje zág het niet eens. Anderen probeerden het met toeteren. Dat hielp ook niet. Het boertje keek niet op of om. Toen hij op een bepaald moment wél omkeek en de hele stoet auto’s zag, glimlachte hij allervriendelijkst. Hij zwaaide nog net niet. Eindelijk sloeg hij af. Meteen raasden de auto’s hem voorbij. Hèhè, eindelijk vaart maken, de verloren minuten inhalen.

Nou vraag ik me af. Die automobilisten toonden geen enkel begrip voor deze langzame weggebruiker. Maar die toonde op zijn beurt weer weinig begrip voor de ochtendspits. Hij week geen meter. Begrip tussen boeren en burgers, het moet natuurlijk wel van twee kanten komen. Dus óók van de boerenkant.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  andries

  Burgers zouden eens wat meer respect moeten tonen voor de BOEREN. Altijd dat gehaaste gedoe op de weg is niet goed.

 • no-profile-image

  P.J. Hoogland

  Herkenbaar Margreet,
  die situatie van boer op trekker en stoet auto`s er achter. Heb ik ooit ook eens meegemaakt. Zat zelf op de trekker op een drukke weg en een hele rij auto`s achter mij. Was toen zo vriendelijk om op de eerstvolgende parkeerplaats maar even met de trekker aan de kant te gaan. Zodat de rij automobilisten, mij vriendelijk groetend, hun gaspedaal weer konden indrukken. Nou, dat heb ik geweten! Dat even aan de kant gaan heeft wel een kwartiertje geduurd. Op die drukke weg was het een hele toer om weer met de trekker te kunnen invoegen. Er was geen automobilist die zo vriendelijk was om mij de gelegenheid te geven om weer in te voegen. Doet me verder ook denken aan het spreekwoord van mijn grootvader. Het is voor de slak en de haas tegelijk nieuwjaar.

 • no-profile-image

  chantal

  Herkenbaar inderdaad. Ook het verhaal van PJ Hoogland. Het moet idd van 2 kanten komen, maar met een trekker, kun je nou eenmaal niet veel anders... of je komt er niet meer tussen, zoals Hoogland aanhaalt.. Dat van het opjagen, geldt overigens niet alleen als je op een trekker zit. Als je je gewoon eens netjes aan de snelheid houdt (80 dus, ipv 100, buiten de bebouwde kom), zijn er van die snelheidsduivels die je opduwen. Ik ben niet heilig op de weg, maar moet het nou echt zo gehaast?!

Of registreer je om te kunnen reageren.