272 x bekeken

Van Aartsen kort zich nu zelf

Henk Dokter
Het meest verrassende van de verkiezingsuitslag vind ik niet de winst van PvdA en SP, maar het besluit van Jozias van Aartsen om terug te treden als fractievoorzitter en als politiek ‘aanvoerder’. Dit besluit, in de vroege ochtenduren bekendgemaakt, was voor iedereen het grote nieuws bij het ontwaken.

En meteen gonzen al namen voor zijn opvolging: Mark Rutte (staatssecretaris van Onderwijs) en Henk Kamp (minister van Defensie). Vandaag brengt de VVD al gesprekken op gang om te zien hoe het verder moet.

In mijn weblog gisteren schreef ik al dat deze gemeenteraadsverkiezingen een veel te landelijk stempel hebben gekregen. Het is dus nóg erger. Een van de landelijke voormannen neemt de verantwoording voor een niet geslaagde verkiezingscampagne voor gemeenteraden en stapt op. De VVD verloor 128 van de 1.374 gemeenteraadszetel. Daarmee heeft de VVD het naar verhouding nog het minst slecht gedaan van de drie regeringspartijen, want CDA en D66 verloren nog meer.

Er zijn vast varkenshouders die vanochtend met leedvermaak van Van Aartsens duikvlucht hebben gehoord. Als minister van Landbouw in het eerste paarse kabinet (1994-’98) heeft Van Aartsen zich diep gehaat gemaakt met de zogenoemde Varkenswet, waardoor de productie met 25 procent moest worden ingekrompen. Nu heeft zich dus zelf gekort.

Sinds Van Aartsens komst in de politiek was zijn liberale partij niet meer het toevluchtsoord van boeren en tuinders die niet op het CDA stemmen. De VVD kreeg steeds meer moeite zich als boervriendelijke partij te profileren. Dat komt ook door de VVD-bewindslieden Zalm en Nicolaï, die geen gelegenheid voorbij lieten en laten gaan om zich schamperend en negatief uit te laten over het Europees landbouwbeleid, waarbij ze persoonlijk de aanval op het landbouwbudget hebben ingezet. Misschien luidt Van Aartsens verhuizing naar de achterste bankjes van de Tweede Kamer ook voor de relatie met de landbouw een nieuwe periode in.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.