Redactieblog

879 x bekeken 6 reacties

Texas (4): Als boer moet je 'het plaatje zien'

Als Nederlandse melkveehouder met succes in Texas boeren vergt meer dan een flinke zak geld.

‘Wat denk je, heb ik er goed aan gedaan om te emigreren?’ Dat vroeg me een boer die 20 jaar geleden verhuisde vanuit Nederland naar Texas. Ik vond het een lastige vraag. Zo te zien had hij goed geboerd. Hij begon hier met niks en nu melkt hij honderden koeien. Er staat een stallencomplex waar je ‘u’ tegen zegt, hij mengt zijn eigen mengvoer met tonnen tegelijk en de kuilbulten zijn zo hoog dat je een alpinist moet zijn om er bovenop te komen.

Of ik vond dat hij er goed aan had gedaan. Die vraag beantwoordde ik met een tegenvraag: 'Bent u gelukkig hier?' O yes, dat was hij. Kijk, dat vond ik belangrijker dan al die koeien, hoewel ik daar zeer van onder de indruk was.

Hij zit hier nu dus 20 jaar en hij wist inmiddels wel hoe de hazen, pardon coyotes, hier lopen. In al die jaren had hij veel Nederlanders zien komen en er ook al heel wat zien gaan. Ze kwamen met grote verwachtingen, een zak geld en met het idee dat alles hier wel vanzelf zou gaan. Niet dus. Volgens deze geslaagde emigrant moet je hier aanpoten, creatief zijn en ‘het plaatje zien’. Daarmee bedoelde hij dat je de vele mogelijkheden die hier wel degelijk zijn, moet zien en ze moet benutten.

En: je moet volgens hem de Nederlandse werkwijze los kunnen laten. In het begin had hij er zelf ook moeite mee gehad om met name het melken uit handen te geven aan personeel. De eerste weken had hij er met zijn neus bovenop gestaan. Daarna kon hij het uit handen geven en loslaten.
Ik vond het mooie tips voor (potentiele) nieuwkomers: het plaatje zien en oude gewoonten loslaten. Wie dat kan, komt hier vast ver.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M.D.Kager

  Helemaal mee eens: een vriend van mij is geëmigreerd naar Wisconsin en liep tegen hetzelfde op maar heeft dit zonder veel moeite doorstaan. Nu melken de Mexicanen en hebben ze meer tijd voor hun kinderen en voor zichzelf.

 • no-profile-image

  B. van Altena

  Mooi land en vele mogelijkheden, in '98 stage gelopen in Sulpher Springs. Vlak bij waar jij zit. Als je een evenwicht heb gevonden tussen de Nederlanse en Amerikaanse werkwijze kom je er wel. Volgende week ga ik ook weer eens kijken, maar dan in de staten Ohio, Michigan en Indiana. Texas is gewoon te droog in de zomer, en dat maakt boeren toch wat moeilijker.

 • no-profile-image

  Bas Vasse

  Margreet,
  Als ik wil immigreren is er een instantie die ik kan raadplegen om mijn boeren bedrijf te verplaatsen naar het buitenland?
  groet,
  Bas

 • no-profile-image

  Sybren

  Bas, probeer LTO-Vastgoed. Misschien kunnen die je helpen.
  gr. S.Mensonides

 • no-profile-image

  Merel van der Werf

  Ik vind het heel spannend klinken allemaal en zag dat er al paar mensen geweest zijn, is er misschien iemand die mij in die buurt aan een stage adres kan helpen? Ik ben 3e jaars student aan de HAS en wil heel graag in Texas stage lopen...

 • no-profile-image

  gosse

  heeft die boer ook nog hulp nodig op de farm ? ben een melker zoek nog een nieuwe uitdaging groet gosse

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.