1084 x bekeken 1 reactie

Zoete wraak van boer in klassieke vete

Henk Dokter
Het is een klassieke vete over stankregels tussen boer en gemeente die ten grondslag ligt aan een bijna hilarisch incident in de gemeentepolitiek.

Jef Flamand heeft een vleesveebedrijf in Banholt (L.). De gemeente Margraten waarin deze vlek ligt, probeert hem daar al jaren ‘uit te roken en weg te pesten’. Het zijn Flamands woorden. Met een stroom van controles op allerhande zaken wordt de veehouder naar de letter van wetten en regels van gemeentewege achtervolgd. „Ik zal ze krijgen”, dacht de Limburger toen iemand hem tipte dat de verkiezingslijst 13 minuten te laat was ingeleverd, wat de gemeente door de vingers wilde zien. Flamand bracht die tijdsovertreding voor de Raad van State en die stelde hem in het gelijk; de Kieswet is in zijn voorgeschreven procedures onverbiddelijk.

Het is de zoete wraak van een boer die al jaren met de gemeente een conflict heeft, waarvan een buitenstaander zich in gemoede afvraagt hoe het zó kan escaleren. Zoals vaker begon het probleem met een dubieus verleende vergunning voor de bouw van een woning naast een boerderij, waarbij bezwaren van de boer niet helpen. Vervolgens gaan de nieuwe bewoners klagen over vliegen en stank en begint de gemeente een oprotactie richting boer. Een bekend verhaal.

Gelukkig komt er nu heel snel een nieuwe stankwet. Eind deze week wordt de indiening in de Tweede Kamer verwacht. Misschien een aanleiding de langslepende problemen met nieuwe ogen te bekijken. Voor Flamand is er bar weinig reden daarvoor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen af te wachten. Door zijn toedoen komen PvdA, D66 en GroenLinks niet meer in de raad, en wordt het CDA daarin onvermijdelijk nog groter. Het is juist het door het CDA gedomineerde college van B&W dat hem al jaren het leven zuur maakt.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jef Flamand

    Zal de nieuwe stankwet niet tot nog meer drama's leiden als het onze. De gemeentes kunnen nu nog makkelijker in de nabijheid van een boer nieuwbouw toestaan. Je kunt een burger nu eenmaal niet verbieden te klagen, de boer wordt opnieuw vogelvrij

Of registreer je om te kunnen reageren.