195 x bekeken

Nieuwe stankwet geeft weer lucht

Henk Dokter
Na ‘afmattend’ geredekavel over ontsmettingsmatten op Schiphol en andere maatregelen tegen de vogelgriep, komt de Tweede Kamer na deze week snel toe aan het serieuze werk: de nieuwe stankwet.

De snelle aanneming daarvan is nu écht in het belang van de veehouderij. Die wordt verlost van de stankcirkels en vastgelopen procedures die nieuwvestiging en uitbreiding van veebedrijven tegenhouden.

Pieter van Geel, als staatssecretaris van Milieu de eerstverantwoordelijke voor geur en stank, heeft gisteravond het nieuwe wetsontwerp ingediend. Kenmerk daarvan is dat gemeenten de vrijheid krijgen veebedrijven de ruimte te geven waar ze de burgerij niet hinderen. Het is een hele verbetering van het bestaande stelsel van regels, al blijven ook in de toekomst woonkernen stevig beschermd tegen geurhinder. In ieder geval: gemeenten krijgen er zelf meer over te zeggen, zodat ook de locale bureaucratie haar werk kan doen.

Op de nieuwe geurwet is lang gewacht. De VVD-fractie vroeg pas nog waar-ie bleef, maar het wetsontwerp ligt er nu. Het is nu aan de Tweede en daarna aan de Eerste Kamer om snel aan de wetsbehandeling te beginnen, zodat boeren al na de zomer vrijer kunnen ademen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.