Redactieblog

658 x bekeken 1 reactie

Downdaten met een boer

Ooit gehoord van downdaten? Tot voor kort dacht ik dat het net zoiets was als downloaden, maar dat blijkt niet waar.

Downdaten wil zeggen dat een hoogopgeleide vrouw een relatie heeft met een minder hoogopgeleide man. Het schijnt bijzonder te zijn. Andersom komt het veel vaker voor: een slimme man met een iets minder slimme vrouw. Dit heeft echter geen naam. Er is in de relatiewereld niet zoiets als updaten. Nou ja, dat is er misschien wel, maar dan heeft het niets met de hoogte van de opleiding te maken.
Hoe dan ook, downdaters hebben de toekomst, zo stond onlangs op de cover van het feministische maandblad Opzij. Met een lager opgeleide man hoef je namelijk niet hele avonden diepgaande gesprekken te houden, je kunt het gewoon ongecompliceerd gezellig hebben.

Om zo’n downdate-relatie te illustreren, stond op de cover een foto van een enorm vrouwenhoofd dat een lager opgeleid ventje een zoen geeft. Eén keer raden hoe ze dat ventje hadden afgebeeld? Precies, een boer in vol ornaat: met overall, strohoed en rubberlaarzen. In zijn ene hand een hooivork, in de andere een emmertje appels. Een paar werkhandschoenen hing half uit zijn zak. Ja hoor, typisch het beeld van een dombo. Tenminste, dat denken ze daar kennelijk bij Opzij.

Ik vind het fantasieloos. Waarom een boer? Waarom niet een stratenmaker of een vuilnisman? Om maar wat laagopgeleide vooroordelen te noemen. Eigenlijk had de redactie beter voor een hele andere coverplaat kunnen kiezen. Een beeld dat losstaat van welk beroep dan ook. Voor boeren geldt in elk geval dat het aantal met een hbo- of universiteitsdiploma op zak rap toeneemt. Een relatie met een boer is dus niet vanzelfsprekend een vorm van downdaten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    han van riel

    Downdaters hebben blijkbaar een duidelijke voorkeur voor wonen buiten. De drukke stad is aan hen meer niet besteed. Downdaters hebben een inkomen, dat wonen op de boerderij mogelijk maakt. Hier ligt voor die "domme" boer een aanvulling op zijn bedrijfsomzet. De downdater neemt op deze wijze de inkomens toeslag aan de boer over van de zich terugtekkende overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.