272 x bekeken

Wég met het knippen, kappen, branden en vijlen

Henk Dokter
De frontale aanval op de bio-industrie van de linkse fracties in de Tweede Kamer is er inderdaad gekomen. Het debat naar aanleiding van de begroting van LNV dat op Sinterklaasavond nog even doorging werd nog 'beestachtiger' dan ik al dacht.

PvdA, SP, GroenLinks, Christen Unie en Wilders’ Partij voor de Vrijheid besteden het overgrote deel van hun inbreng aan dierwelzijn. Als zij hun zin krijgen, komt er een einde aan alle handelingen in de veehouderij waaraan knippen, snijden, kappen, branden, slepen en vijlen te pas komt. Wég er mee!
En natuurlijk de Partij voor de Dieren. Maar Marianne Thieme had de pech dat zij de een na laatste was op de sprekerslijst. Voor dat zij aan de beurt kwam, was zowat al alles gezegd wat je over dieren kan zeggen. Het was wel duidelijk dat de andere partijen de dierenbelangen niet aan haar wilden overlaten. Ze namen haar de wind uit de zeilen.

Aanklacht tegen bio-industrie

Het veel te snel voorgelezen betoog van Thieme draaide uit op een schrille aanklacht tegen de bio-industrie. 'Dat is een pervers vernietigingssysteem waar het geld centraal staat en niet het dier', hoorde ik haar zeggen. De overige Kamerleden keken toen al wat vermoeid en verlangden naar de Sinterklaascadeautjes.
Nee, dan vond ik Dion Graus van de PVV in ieder geval origineler. Hij pleit voor een speciaal regiment van dierenpolitie binnen de KLPD. Deze zogenaamde 'animal cops' zijn er speciaal voor het opsporen van dierenleed. En daarvoor moet er ook een speciaal telefoonnummer komen. Zoals er een 112 is voor menselijke ongelukken, zo moet er een 113 komen voor als er dieren tussen de wielen komen.
Na zijn toespraak concludeerden andere linkse fracties verheugd dat de PVV bij hun kamp hoort en dat het aantal Kamerleden voor ingrijpende dierenmaatregelen nu was vergroot van 76 naar 85 leden (de PVV heeft 9 leden).
Ik weet niet of dat zo is. PVV-leider Wilders deelt natuurlijk de dierenliefde van fractiegenoot Graus, maar van links moet hij niets hebben. De PVV is eerder een ondernemerspartij. Niet voor niets zei Graus: "De PVV heeft hart voor de dieren, maar ook een hart voor boeren en wij gaan niet uit van een tegenstelling tussen die twee". Pas aan hun stemgedrag valt af te lezen aan welke kant het hart het warmst klopt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.