Commentaar

511 x bekeken 4 reacties

Nederland staat erbij en kijkt ernaar

Er ligt een wereld van verschil tussen Nederland en Duitsland. De Duitse bio-energiesector is gigantisch aan het groeien, dankzij actief overheidsbeleid. In Nederland staat de zaak stil.

Er ligt een wereld van verschil tussen Nederland en Duitsland. De Duitse bio-energiesector is gigantisch aan het groeien, dankzij actief overheidsbeleid. In Nederland staat de zaak stil.

Duitsland heeft al 1,5 miljoen hectare koolzaad en 3.000 vergisters. Bio-energie boomt er, vooral biogas. De waarschuwing van de Duitse boerenbond voor een goudkoorts komt niet helemaal oprecht over. Dezelfde club komt bijna wekelijks met jubelverhalen over de enorme betekenis van de bio-energie. Er zijn soms wel haperingen, het moet gezegd. Zo heeft de invoering van accijns de markt voor biodiesel nogal een knauw gegeven. Toch is er in een paar jaar een geheel nieuwe sector uit de grond gestampt.

Wat een contrast met Nederland. Hier wachten een stuk of 80 boeren al bijna een halfjaar op de overgangsregeling voor de MEP. De woordvoerder van Economische Zaken verzekerde me gisteren dat die volgende week in de Staatscourant wordt gepubliceerd.

Veerman: geen energiepremie

Intussen heeft ook minister Veerman eens iets laten horen over de mogelijkheden van bio-energie in Nederland. Hij stuurde er een brief over naar de Tweede Kamer. De conclusie past precies in de lijn die Wageningen UR, LEI en de andere denktanks in Nederland al jaren aanhouden: energiegewassen worden in Nederland nooit groot.

We moeten het hebben van de tweede generatie energiegewassen, niet van koolzaad, ethanolbieten en energiemais, aldus LNV. Veerman ziet zelfs geen reden de hectarepremie van €45 voor energiegewassen aan te houden. Gelukkig denkt de Europese Commissie daar anders over. Die wil voor 2007 het mogelijke areaal daarvoor zelfs uitbreiden van 1,5 tot 2 miljoen hectare. Stel je voor, dat is het hele Nederlandse landbouwareaal.

Nederland heeft niks met energiemais

De redenen waarom energieteelt volgens Veerman in Nederland economisch oninteressant is, zijn nogal divers. Ze zijn soms overtuigend, maar soms bekruipt me ook het gevoel dat naar het antwoord is toegeredeneerd. De club van ambtenaren en onderzoekers die het Nederlandse bio-energiebeleid uitstippelen, hebben nu een keer niks met energiemais.

Zo zou Nederland toch afhankelijk blijven van energie-import. Tsja, dat lijkt me nogal voor de hand liggen voor zo’n klein land met zoveel auto’s. Eveneens zouden energiegewassen hier de biodiversiteit meer schaden dan in het buitenland. Ook een beetje raar, denk aan de palmolie-discussie. Verder zou de energieteelt de voedselproductie kunnen beconcurreren, terwijl eerder in dezelfde brief de angst daarvoor juist wordt gesust.

Innovatieve bedrijfstak

Conclusie: Nederland wil niet anders. Toch is dat raar. Is Duitsland zo’n ander land? Het is iets groter, maar wat dan nog? Ik snap er geen hout van. Lagere grondprijzen? Kom op, van over de grens komt juist de klacht dat pachtprijzen stijgen omdat iedereen mais wil verbouwen.

Intussen heeft Duitsland er wel een leuke hightech innovatieve tak van industrie bij, waar duizenden mensen werken. En Nederland staat erbij en kijkt ernaar.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tbl

  Eindelijk iemand die er iets over schrijft. We zijn vorig jaar naar de Agritechnica in Hannover geweest, dit jaar naar de EuroTier. Op beide beurzen waren er 1 grote hal gevuld met bioenergietechniek. Fora erover waren er ook gedurende de beursdagen. Geweldig interessant om te zien en te volgen, maar hier in Nederland wordt het in de kiem gesmoord door de overheid. Denk aan afgelopen zomer: de MEP subsidies werden van tafel geveegd. Mijn persoonlijke mening is dat je zelf als ondernemer actief moet zijn en blijven, maar dat je hier in Nederland toch wel erg veel te maken hebt met een weerbarstige overheid, die ons het liefst in een hoekje zet en monddood. Maar ook bv. bij vergaderingen van de melkfabriek heeft men liever te maken met ja-knikkers dan kritische, assertieve leden. Zelf laten we ons daardoor niet weerhouden, hopelijk doen de collega's dat ook niet.

 • no-profile-image

  coen

  wij zijn in NL met veehouderij zo'n intensief gebied; daar past absoluut niet nog meer mest uit bioinstallaties bij want dan kan de veehouderij verdwijnen.

 • no-profile-image

  Ferdinand

  En nu maar hopen dat ze dat in Den Haag ook een keer gaan snappen. Balkenende wil graag de innovatie stimuleren maar breekt het ene na het andere middel (MEP en EIA) daarvoor af. Misschien moet de landbouw wat energie betreft toch nog blij zijn met links. Die willen allemaal flink investeren in duurzame energie.

 • no-profile-image

  Pieter Theunissen

  OVERHEID De overheid is er niet voor om het platteland (jan met de pet) een bijdragen te geven. Er worden miljarden geinvesteert om het milleuw schoner te krijgen, dit geld wordt hoofdzakelijk door grote multinationals binnen geharkt(NUON Essent. Shell bellegings maatschappijen e.d )als men bedenkt dat van het uitgegeven geld maar 0.7 % voor mestvergisting wordt gebruikt dan vraag ik me af wie is er nu fout. * overheid die geen goed beleid heeft * Agrariche ondernemers dat we niet snel genoeg in de markt zijn gesprongen. * de grote raven die alles voor ons hebben weg gekaapt. Wist U ook dat het ministerie een aantal advisseurs heeft onderleiding van de topman van Shell en dat er ook mensen van industrie en energie bedrijven in dit overleg platform zitten, dan is het toch wel logich dat er voor ons geen geld wordt vrijgemaakt.Ik vindt het daarom niet raar dat deze bedrijven voor 18 augustus hun schaapjes voor 10 jaar op het drogen hebben. Kijk maar naar de winsten die er gemaakt worden. Als een burger hoort wat voor bijdragen een installatie krijgt, zeggen ze gelijk dat is geldverspilling, maar als NUON e.d. woeker winsten maakt hoor je niks, en krijg de burger en arbeider er niks voor terug. Als een boer dit geld krijgt ga je de hele sector gezond maken, er komen duizende banen bij de producenten(akkerbouwers,toeleverende bedrijven,afzet). Het geld wordt dan in de economie gepompt, dat is een goede zaak. Ik wil nog even zeggen dat het absurd is hoe er met ons(pioneers in de biogas) wordt omgegeaan. Ik was namelijk ook aan het bouwen, ben er mee moeten stoppen, en we wachten nu al haast 3.5 maanden. Nu wordt er,aldus onbertouwbare bronnen, gezegt dat er morgen duidelijkheid komt over de overgangsregels, dit wil nog niet zeggen dat ik duidelijkheid krijg, dat zal wel in de loop van januarie zijn. Wat vind U zelf ?? is dit niet het toppunt van ...... Kun je met zo een overheid ondernemen en toekomst plannen opzetten??? De Natuur, burgers en de agrariche sector zijn nu en in de toekomst zwaar geduppeert, zonder dat men het heeft gemerkt. Ik hoop dan ook dat er in Den Haag dan ook enkele discussies op gang komen. WE WACHTEN AF Pieter Theunissen Bergharen

Of registreer je om te kunnen reageren.