268 x bekeken 9 reacties

Er blijft veel dierlijks hangen in de Kamer

Henk Dokter
Na de stemmingen stijgen de kruitdampen van het verhitte dierendebat in de Tweede Kamer op. Nu zien we wat aan politieke acties overblijft en wat naar het politieke knekelrijk is verwezen.

De aangenomen moties laten zien wat er na alle gepraat aan politieke actie overblijft. En ik kan nu zeggen: er blijft veel dierlijks hangen in de Tweede Kamer.

Twee moties aangehouden

Eerst maar even de statistiek. Er waren door fracties te samen 24 moties ingediend. Al die moties verzoeken op de ene of andere manier aan de regering om iets te doen aan verbetering van dierwelzijn. De score: tien zijn er verworpen, twaalf aangenomen. Voor de volledigheid: twee zijn er aangehouden voor latere stemmingen.

Onverdoofd castreren

Twaalf dierwelzijnsmoties vind ik vrij veel. Belangrijk is de motie Van der Vlies, die vraagt het onverdoofd castreren te verbieden per 2009 in de hele EU. Een gevaarlijke motie voor de pluimveehouderij is die welke vraagt om een verbod van de verrijkte kooi. Een paar CDA-ers kwamen na de stemming briesend naar buiten en riepen : ,,Zo wordt zomaar even per motie een systeem verboden waarin een sector nu al jaren investeert. Uiteraard hadden CDA en VVD tegen gestemd.
Interessant is ook de motie van Waalkens (PvdA), die vraagt om veehouders met koeien in de wei een hogere inkomenstoeslag te geven. Minister Veerman reageerde na de stemming daar nogal lakoniek op: ,,Dat komt er in Brussel voor 2013 nooit door."
Dat tien moties werden verworpen en 12 aangenomen legt een grillig stemgedrag bloot. PvdA, SP, GroenLinks, D66 en Partij van de Dieren halen geen meerderheid en hebben of ChristenUnie, of Wilders nodig om over de 75 te komen. Die twee partijen zitten op het scharnierpunt. Vaker dan ik had gedacht gaf de ChristenUnie zijn stem aan diervriendelijke moties, en de PVV eveneens. Maar het wisselde ook: de ene keer stemde CU wel voor een motie en de PVV niet. En een enkele keer haalde een motie die zij steunden het niet omdat de PvdA ineens tegenstemde.

Nota dierenwelzijn

Ik ben er wat uitvoerig over omdat dit grillige stemgedrag de komende tijd (vier jaar, moeten we van uit gaan) de agrarische sector achtervolgt. De dieren blijven in het nieuws, de roep om maatregelen voor verbetering van dierwelzijn zal nog vaak te horen zijn. De sleutelrol ligt bij de ChristenUnie. Die diende, samen met D66, de naar mijn mening belangrijkste motie in: er moet in het voorjaar 2007 een geactualiseerde nota dierwelzijn liggen. En het gaat uiteraard niet alleen maar om het oppoetsen van een oud verhaal van 2002. Als die nieuwe nota er is, zal dat voor ChristenUnie aanleiding zijn om nu eens een écht en grondig dierendebat te houden. Dan ook pas komen de échte dierwelzijnsmaatregelen daar achter weg. Het dier blijft de politieke arena beheersen, zoals een stier in een Spaanse corrida.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  De "rooien" (links dus) zijn ineens begaan met dieren, terwijl PvdD(ommen) toch veel te veel leugens rondstrooit, bijvoorbeeld dat boeren niet goed met hun vee omgaan. Kijk dat den Haag niet met geld kan omgaan, is al sinds 1815 bekend, maar wij boeren zijn echt wel zuinig op ons geld (en dus vee!). 't Ergste vind ik nog wel dat die Thieme jurist is (geweest), die weet dus precies wat er gezegd mag worden, al denkt ze net niet genoeg na (dom, dom, dom...) Ik vind trouwens dat puntje van H.E. W. wel een goed punt, al moet ik de hele linkse kant niet zo, maar het puntje Vee in de wei is iets waar ik 1000% achter sta, ik vind dat mooi, boeren moeten trouwens beloond worden in de vorm van extra mest boven op de 170/250 kg N2. Punten als bijvoorbeeld castratieverbod voor biggen vind ik minder, aangezien biggen sowieso de helft van de tijd lopen te gillen. Dieren zijn wat mij betreft te hot, want in Nederland hebben ze het echt niet slecht. Als ik kijk wat er in Nederland met het afval van de melkveehouderij (kalveren) gebeurd, ben ik blij dat dat er hier wel is, wat in Noord-Amerika de komende 10 jaar nog niet eens bedacht zal worden! De haantjes die uitgebroed worden door/voor de legkippenhouderij kunnen tegenwoordig al steeds vaker de opfokstal in, want ja, waarom verschredderen, als ze ook geslacht kunnen worden. Veel punten echter (dierenrechten in de grondwet bijvoorbeeld) vind ik persoonlijk onzin. Het ergste is wat mij betreft dat t altijd op de boeren wordt gevit, maar aangeklede honden hebben het slechter dan een koe die van half/eind oktober tot en met half/eind april aan de paal staat!! vr gr Sjoerd Spiekker

 • no-profile-image

  P.J.Hoogland

  Beestachtig stemgedrag in de Tweede Kamer.

 • no-profile-image

  Eveline

  Dieren zijn niet gelijk aan mensen maar zeker wel vergelijkbaar betreft gevoel voor pijn, stress en angst. Erg ongenuanceerd betoog van Sjoerd Spiekker, zeker op het punt dat hij tegen een castratieverbod is omdat varkens toch de hele dag lopen te gillen! Krijgt hij verdoving bij de tandarts ondanks dat hij de hele dag loopt te zeuren? Ik ben blij met de aangenomen moties in de kamer!

 • no-profile-image

  corrie

  Als de partij van de dieren zo begaan is met het lot van dieren, waarom dragen zij dan leren schoenen??? Alle regels moeten het zelfde zijn als in europa dan staan we sterk. Jammer dat het zo,n links zooitje aan het worden is. En van de christen unie valt mij dat vies tegen zij ruiken ook niet fris. Geef mij de s.g.p. maar die is nog echt van de boeren. Het beleid voor en door agraries laten uit voeren lijkt mij het beste.

 • no-profile-image

  Berend Oevermans

  Verplicht stagelopen. Het moet mijnsinziens wettelijk verplicht worden gesteld dat tweede kamerleden verplicht stage gaan lopen in het bedrijfsleven. Het wordt hoog tijd dat personen als Thieme gaan stagelopen op veehouderijbedrijven. Berend Oevermans

 • no-profile-image

  A. van Wijk

  De motie om het onverdoofd castreren europees te regelen en naar 2009 te trekken is gewoon een politiek tactische en zeer slimme zet. Ook de motie om ergens in de toekomst een nieuw welzijnsrapport op te stellen valt onder dezelfde categorie tactisch en slim. Gevaarlijke moties of liever invloedrijke moties zijn de moties die direct ingrijpen op de nederlandse wetgeving en of het nederlandse staatsrecht. En die zitten er bij de 24 dierenmoties niet echt tussen. De "koeien in de wei/hoger inkomen" motie en de "verrijkte kooi" motie lijken inderdaad de lastigste, dat ben ik met Hr Dokter eens. De legpluimveehouders moeten maar eens flink gaan lobbyen over het niet bepaald consistent beleid, want die grotere kooi is een compromis uit een eerdere discussie. Maar ja, samen met de nertsenhouderij zijn de legbatterijen schietschijf nummer 1 voor de dierenlobby. Het is niet anders. Bij de "Koeien in de wei" motie verschuilt Veerman zich achter Brussel, dat lijkt me een achterhoedegevecht want "Brussel" laat steeds meer toe als het gaat plattelandsbeleid maar het is juist den Haag wat daarin terughoudender is dan bijvoorbeeld de Franse overheid. Als je het koe-in-de-wei verhaal inpakt in een leefbaar plattelands verhaal is er best wat mee te doen. Anderzijds: de overheid hoeft zich niet te bemoeien met waar de koe loopt en eet. Het bedrijfleven richt zich op de markt en neemt initiatief, bijvoorbeeld Campina en Cono. Waalkens weet dat ook, die is zelf ook boer, en wat dat betreft is zijn motie enigszins goedkoop, makkelijk scoren. Maar ja, wat betreft makkelijk scoren met onzin moties hebben we de laatste week weer kunnen "genieten" van het circus wat politiek heet. Twee avonden zitten wachten om vervolgens na middernacht te zien dat er eigenlijk niks gebeurt wat wezenlijk van belang is. Ja, een machtsspelletje tussen een eigenwijze mevrouw en een hele hoop even eigenwijze meneren. En dat over de rug van een heel klein aantal mensen die vanuit hun cel toezien en er helemaal niks meer van begrijpen.

 • no-profile-image

  jan v dijk

  Ja het is hardstikke goed dat er een partij voor de rechten van de dieren in onze 2e kamer zit. Ik las laatst dat er 15000 liter water nodig is voor 1kg rundvlees te produceren dus waarom houden wij dieren rundvee ook in stallen en voeren deze vervolgens weer naruur peparaten .Laat de beesten grazen op weiden van b v veengronden bezoek de angus runderen site maar van rundveehouder Driessen uit Neerkant dit gebied is uiterst geschikt om heel goed vlees te producren en waar de beesten een echt dierlijk vrij leven hebben wij comsumenten moeten wel meer willen en gaan betalen voor het vlees van dergelijke runderen het water is immers duur en moet op[ een respect able wijze worden omgegaan. Ja de partij voor de dieren heeft handen vol werk en is ONMISBAAR om voor de bessten een respectable manier van leven te creeren voordat wij ze opeten of kleden.

 • no-profile-image

  Rik

  waarom staat dit onder akkerbouw?

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Heeft mevr. Thieme niet eens gezegd dat als we goed voor de dieren zijn we ook goed voor de mensen zijn. Elkaar dus. Even doordenken, kippen uit de legbatterij, mensen uit de flats (vergelijkbaar met legbatterij. Te klein en te dicht op elkaar. Gevolg agressie (snavelpikken) Helaas zijn vooral de te kleine flatjes erg in, in socialistische (comunistische) landen en in Nederland helaas ook veel vuldig toegepast in steden van deze politieke kleur. Ik gun de kippen, varkens etc, best een beter leven, maar verwacht dan wel iets mee van de linkse kliek als het gaat om behandeling van de veehouder(ij). Ik zou nog liever zien dat ze de consument (kiezer) wijzen op de gevolgen van hun acties, nl. het eten van vlees van dieren waar we echt niet vn weten hoe ze gehouden zijn. Maar in geen geval onder begeleiding mevr. Thieme. Zij zou zich af kunnnen vragen of planten (zij is vegetaris) geen gevoel hebben. Ik ga ervan uit dat alle levende wezens gevoel hebben en dus nit gepijnigd of gedood mogen worden. (volgens Thieme en haar gevolg). Voor mij is de hele zaak niet meer dan een luxe probleem van mensen die niets beters te doen hebben en de "echte" problemen (criminaliteit, bureaucratie) te moeilijk vinden om ze aan te pakken. Ik denk dat we blij mogen zijn met een Formateur van Boeren afkomst.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.