299 x bekeken 2 reacties

Hip maar geen hype

Dierenwelzijn staat voor het eerst echt op de agenda bij parlementsverkiezingen. Dat is toch maar mede door de Partij voor de Dieren en haar sympathisanten bereikt.

Petje af, die lui weten wat campagnevoeren is. Daar kan de agrarische lobby, denk ik wel eens stiekem, nog heel wat van leren.

Friese paarden

Maar dierenwelzijn is wel een onderwerp dat de samenleving verdeelt. Natuurlijk, verdeeldheid is er wel op meer, zo men wil gewichtiger gebieden (integratie, EU, moet Rita vice-premier worden of afgevoerd naar de zoutmijnen van Twente). Maar goed, ook dierenwelzijn is zo’n kwestie met splitsingskracht. Je bent voor of tegen. De een vindt het zwaar overtrokken: goed zorgen voor je dieren, vanzelfsprekend, maar het lot of God heeft de mens boven het dier gesteld, klaar. De ander zegt: nee, het zoogdier mens leerde ooit met bestek eten, heeft zijn slaven bevrijd, vrouwen gingen stemmen en nu is het tijd de varkens en koeien het hunne te gunnen. Weg met onverdoofd castreren, terug naar veehouders met 11 koeien en 20 varkens. Dat is wat de Partij voor de Dieren wil. Tuurlijk, campagnetaal gaat in grote letters. Ook rond dierenwelzijn. Dat de PvdD zich op de kwestie van de te water geraakte Friese paarden wierp was gezien de partijstandpunten begrijpelijk. Maar de gretigheid en de toonhoogte waarmee dat ging vond ik aan het wansmakelijke grenzen.

Niet meer weg te denken

Door alle media-aandacht en de populariteit van het onderwerp dierenwelzijn bij televisieredacties zou je soms denken dat de PvdD straks eigenhandig de boel op de schop gaat gooien. Als dat zo was, zou de intensieve veehouderij wel kunnen opdoeken. Met de een à twee kamerzetels echter die voor de PvdD worden verwacht, zal het blijven bij af en toe een motie of een initiatief wetsvoorstel. Ook dat is invloed. Grote bochten kunnen het gevolg zijn van kleine stuuruitslagen. Degenen die al dat gepraat over welzijn maar gezeur vinden, kunnen zich daarom maar beter geen illusies maken. Specifieke discussies, zoals die afgelopen zomer over seks voor dieren zijn objectief bezien kolder. Leuk om de zomerse kranten mee te vullen. Maar de roep om meer dierenrechten is geen hype. Het is een al lang lopende maatschappelijke trend die niet is weg te poetsen.

Aardverschuiving

Het zal wel zijn tijd nodig hebben. De dierenvoorvechters willen een enorme omschakeling naar kleinschalig en extensief, maar Nederland is geen land van revoluties. Zulke dingen plegen geleidelijk te gaan. Ook de Partij voor de Dieren weet dat. Het wil een aardbeving, maar het weet dat het hoogstens kan bijdragen aan een aardverschuiving. Dat brengt me trouwens nog op iets wonderlijks rond de PvdD. Sommigen schijnen moeite te hebben met die naam. Je leest en hoort het nog wel eens: Partij VAN de Dieren. Maar het is Partij VOOR de Dieren. Bij mijn weten wordt het beleid in die partij ook nog steeds door mensen gemaakt. Bovendien hebben dieren ook geen stemrecht. Nog niet. Maar je weet nooit. Het wordt spannend op 22 november!

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Paul Jansen, lintelo

    Dieren zijn eerlijk, ok je heb er altijd wel eens een bij die niet deugen wil, maar kijk eens naar mensen daar lopen echte beesten bij. We wachten op een partij voor mensen van mensen.

  • no-profile-image

    Freddie

    Het moet niet veel gekker worden. In een maatschappij waarin mensen door multinationals in vier ploegen tewerkgesteld worden gaan we ons nu ineens het lot van de dieren aantrekken. De mens is tenslotte ook een zoogdier en hoort s'-nachts te slapen. Maar dat vinden we maar heel gewoon. Pure idealisten zijn het. We kunnen niet meer terug naar produktiemethoden van 50 jaar terug, evenmin als we terug kunnen naar salarissen van 50 jaar terug en naar een wagenpark van 50 jaar terug. Mevrouw Thieme heeft nu in ieder geval haar salaris weer opgevijst nu ze in de kamer mag plaats nemen. Wat volgend jaar: een partij voor de planten????

Of registreer je om te kunnen reageren.