165 x bekeken

Gespannen naar de eindstreep

Henk Dokter
Nadat wekenlang de politici aan het woord waren, nu dan eindelijk de boeren, burgers en buitenlui.

Maar in tegenstelling tot vorige verkiezingen gaat ook vandaag de campagne door. Daarin weet Wouter Bos nog eens de aandacht op zich te vestigen door in het stembureau te verschijnen met het verkeerde biljet.

Beducht voor links kabinet

Het zullen de zenuwen zijn, denk ik. Want het kan een nek-aan-nekrace worden. Een links kabinet, of zelfs een kabinet CDA-PvdA is voor de landbouw toch wel een schrikbeeld. Dinsdagavond bevond ik mij onder een aantal bestuurders van LTO, en zij vrezen het ergste als links partijen het voor het zeggen krijgen. Wat ze precies vrezen, kreeg ik er niet zo duidelijk uit. De heren kwamen niet zo veel verder dan dat milieu- en dierenwelzijnseisen drastisch worden aangescherpt. Zou kunnen.

Boeren en tuinders zelf zijn er ook beducht voor. Uit een enquête die Boerderij heeft laten doen, blijkt dat 65 procent negatief oordeelt over een CDA-PvdA-kabinet. Eerlijk gezegd had ik dat dit veel hoger verwacht. Ik vind het minstens zo opvallend dat 10 procent er positief tegenover staat, en dat 23 procent het niks kan schelen.

Marges zijn smal

Ik denk altijd maar: de marges in de Nederlandse politiek zijn heel smal, en de EU dicteert de grote lijnen van het landbouwbeleid. Dus ik denk eerder aan accentverschuivingen dan aan een radicale ommezwaai. Minister Veerman sloeg weliswaar een veel vriendelijker toon aan, maar zijn beleid was niet zo veel anders dan dat van zijn voorgangers.
Hij heeft er wel mee bereikt dat de boeren hem en zijn verre voorganger Braks uitroepen tot de beste ministers van Landbouw in de laatste 25 jaar.

En nu maar uitzien naar de volgende minister. Maar natuurlijk eerst de uitslag van de verkiezingen. Daarover morgen meer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.