Commentaar

898 x bekeken 2 reacties

Alles wat brandbaar is in de kachel

Bio-energie is ‘hot’, zeker in Duitsland. De grote veehouderijbeurs Eurotier in Hannover, heeft er voor het eerst een enorme hal aan gewijd. Het barst daar van de aanbieders van biogas-instal- laties, WKK-motoren en alles wat daar bij hoort.

Naast al die hightech is er opvallend veel aandacht op Eurotier voor simpele verbranding van biomassa. Blikvangers op de beurs zijn machines om boomstammen te kloven, apparaten om strobriketten te maken en kachels in alle soorten en maten.

Die kachels hebben één ding gemeen: alles kan er in, van houtsnippers tot stro en van turf tot graan. Je kunt er een stal mee verwarmen en zo besparen op de gasrekening. Maar er zijn ook nieuwe toepassingen, zoals mest drogen. De installatie van Farmer Automatic trok veel bekijks.

Schaarste ligt op de loer

Biomassa is vastgelegde zonne-energie. Je kunt het vergisten, je kunt er biodiesel van maken, en dus ook gewoon verbranden. Tot nu toe ging er veel biomassa ongebruikt verloren. Maar dat is verleden tijd. Er komen zoveel liefhebbers van bruikbare biomassa, dat schaarste op de loer ligt.

In Duitsland is dat al aan de orde. Een enquête onder Duitse boeren wijst uit dat zij tekort aan substraat (grondstof voor de vergister) als hét grootste probleem zien voor de verdere ontwikkeling van de biogasbranche.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schrijfkouter

  Bij de meeste open haarden in ons land verdwijnt 60 tot 70% van de warmte door de schoorsteen. over verspilling gesproken om nog maar neit te spreken over de luchtvervuiling.


 • no-profile-image

  Drentse Boer

  @ Schrijfkouter
  Ja, en bij een houtvergasserketel of pelletketel haalt men een rendement van 80 tot 90%, dus drie keer zoveel warmte uit 1 blok hout en ook nog 4x minder c02 uitstoot per blok hout als bij een gewone houtkachel! Een vergasser stoot net zoveel co2 uit als een gas-c.v.ketel omdat deze het hout omzet in gas op eenvoudige wijze.
  Dat is dus de toekomst voor onze huishoudens en vooral pluimveebedrijven en tuinbouwkassen. Houtsnippers zijn er genoeg, net als afvalbouwhout, mais en graan-stro en al het andere brandbare. Bovendien nemen de bomen die uitgestootte co2 net zo hard weer op en kunnen we de co2 als het ware opnieuw verbranden!

Of registreer je om te kunnen reageren.