Redactieblog

317 x bekeken 10 reacties

Wat is een boerin? (3)

Uit alle reacties op mijn vorige blogs blijkt dat boeren en boerinnen precies hetzelfde doen als stedelingen, namelijk generaliseren en smijten met (voor)oordelen

‘U kraamt niet veel soeps uit. Waarom heeft u eigenlijk nog niet uw ontslag gehad?’ Dat vraagt ene Chris zich af. Hij is een van de velen die reageerden op mijn betoog over boerinnen. In Boerderij had een aantal burgers zich niet bepaald vleiend over boerinnen uitgelaten. Veel lezers waren daar boos over. Een aantal vond het idioot dat ik dit had opgeschreven. Maar er was niemand die op mijn ontslag aandrong. Tot Chris.

Struisvogelpolitiek

Niet dat ik schrik van die suggestie, maar ik vraag me hevig af of zo iemand nou echt denkt dat het helpt. Het beeld dat sommigen kennelijk hebben van boerinnen verandert volgens mij niet als ik de zak krijg. Er zijn trouwens meer boeren en boerinnen die een dergelijke struisvogelpolitiek hanteren. ‘Als we doen of het er niet is, dan is het er ook niet.’ Flauwekul. Het is er wél.

Kortzichtig en generaliserend

Uit alle reacties bleek ook dat boeren en boerinnen precies hetzelfde doen als die stedelingen, namelijk generaliseren en smijten met (voor)oordelen. Een bloemlezing uit de reacties: die stadsen zijn niet wijzer, kortzichtig, vooringenomen, hebben oogkleppen op, hebben een ontwikkeling van het jaar nul en denken net als kinderen. En Welink is kortzichtig en generaliserend bezig.

Het is me wat. Boeren, boerinnen en stedelingen lijken volgens mij meer op elkaar dan hen lief is. Ze kunnen allemaal als de beste met modder gooien.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  José Loonen

  Zoals wij als boerinnen op vandaag de dag voor de dag komen kunnen burgers van op kijken. Wat zijn burgers die geven een oordeel op feiten die niet meer zijn zoals 20 jaar geleden. Wij zijn niet zo dat alles draat om 1 ding het bedrijf, wij zijn op vele markten thuis. Soms ben je een duizendpoot, en onze burger och laat ze toch lachen. Ruiken ze een geurtje of zien ze iets wat niet zo hoort, dan springen ze in de bres. Vele burgers zeker op het zakelijk front hebben misschien alleen verstand van het gehele internet en p.c of laptop. Wie is er dan rijker degene die overal kaas van gegeten heeft of die iemand die niet zo'n duizendpoot is. Eigen baas lekker samen in een goed overleg, en onze boerinnen gaan ook heerlijk onder de mensen en zien echt wel wat er leeft, in de maatschappij Wij zijn best allemaal breed georienteerd,en met veel plezier misschien ook nog een mooie hoge hak eronder als we de deur uitgaan. Trots kunnen wij zijn op wat wij als ondernemende vrouwen samen met je partner bereikt in zeker deze hectische maatsschappij, om op een verantwoorde wijze je bedrijf te runnen.

 • no-profile-image

  Resi van den Eijnden

  Je bent wat je zelf uitdraagt. Dat zou ik willen zeggen op al die heftige reacties op deze column. Het is goed dat de beelvorming van de agrarische vrouw weer eens voor het licht wordt gehouden. Je gaat er over nadenken. De enige manier om iets aan die beeldvorming te veranderen is dat wij zelf uitdragen dat we midden in de maatschappij staan. Dat we als boerin dit werk graag doen en een prachtig vak hebben, maar dat we daarnaast vaak ook een gewoon eigen leven hebben, met een studie, een baan en een sociaal leven, net zoals ieder ander. En wees een positief over het boerenvak, zonder altijd te klagen. Pretendeer dat je de producenten van hoogwaardig voedsel bent en dat je daar dagelijks als een deskundig ondernemer mee bezig bent. Boer zoekt vrouw leek me in eerste instantie een prima promotie voor de boerenvrouw, maar telkens als de kandidaten dan toch maar weer een blauwe overall aan moeten trekken en een rode zakdoek op hun hoofd, dan voel ik me weer terug gezet in de tijd. Want dat standaardbeeld haal je zo nooit uit het geheugen van de stadsmens. Daar kunnen die hoge hakken nooit tegen op.

 • no-profile-image

  Lijntje Moons

  Over vooroordelen gesproken: gisteren draaide bij ons heel soepel een grote truck achteruit het erf op, tot mijn oprechte verbazing bleek de chauffeur een tenger, mooi, hoogblond meiske te zijn, wat qua leeftijd makkelijk mijn dochter had kunnen zijn.... Mijn 'beeld' van een trucker is een grote stevige vent met armen als boomstammen, die die grote wagen vlekkeloos langs onze smalle binnenweggetjes stuurt...poeh, zat ik even goed mis?? Hiermee wil ik even aangeven dat we moeten oppassen dat dit hele 'boerinnengedoe' niet op een soap gaat lijken. Laten we met elkaar, desnoods met de klompen aan, stevig met twee benen op de grond blijven staan. Vandaag was ik nog in gesprek met een groepje klanten, de kleinkinderen waren erbij en ze zagen voor het eerst 'in het echt' koeien. Ze wonen midden in een grote stad, gaan wel - gelukkig- regelmatig naar de kinderboerderij, maar koeien en een 'echte' boerderij, dat was een ervaring! De ouders waren oprecht belangstellend, vroegen honderduit en bedankten na afloop voor het gezellige en leerzame halfuurtje. Dit was voor mij weer zo'n prima dag, weer een beetje helderheid geschapen, en daar draait het om. Niet met modder gooien, ook inderdaad de hand eens in eigen boezem steken en gewoon eerlijk en open je eigen verhaal vertellen, dan komt de interesse en het begrip vanzelf. Het is wel jammer dat niet meer week- of maandbladen voor een breder publiek eens een paar pagina's aan de boerinnen besteden, voor zover ik weet heeft alleen Libelle dit een paar jaar geleden gedaan, ik was een van de boerinnen die daarin hun verhaal deden. Misschien een idee voor Landleven?

 • no-profile-image

  marian

  ik vind dat intervieuw met de burger een hele slechte zet, die mensen hebben geen weet wat een boerin doet. En dom is wel een stomme uitspaak want als je boerin bent en je bent dom dan is je bedrijf ook gauw naar de kloten. En een boerin moet erg creatief zijn om haar tijd in te delen want we hebben geen vast rooster zoals een burger.

 • no-profile-image

  Liesanne Bosman

  De boerinnen van deze tijd moet je zeker niet onderschatten. Ze zijn modern en hebben een heel druk leven. Ze zijn meer van deze tijd dan menige Nederlander. Ze zijn van alle dingen op de hoogte. De boerin van tegenwoordig heeft naast de baan van de boerderij ook een baan buiten de deur. En dan wat voor banen: ze hebben hoge functies. Ik ben trots om boerin te zijn en daarnaast nog een leuke functie te hebben. Dus de uitspraken zoals deze werden gedaan zijn zeker niet terecht. Het leven als boerin is zwaarder dan die van een gemiddelde nederlander met een baan van 9 tot 5.

 • no-profile-image

  jeanette tims

  Mijn vraag is waarom zulke onderzoeken worden gedaan? Is dat om ons wakker te schudden dat wij wat aan ons imago moeten doen? Maar ook al willen wij veranderen kunnen wij dit nooit. Als mijn man de kinderen in een overall van school haalt wordt hier niets van gezegd door de andere ouders, maar o wee als moeders in een overall bij een schoolhek staat. Het algehele antwoord is dan; kun je niet even omkleden, ben jij in de stal bezig, doe jij dat? Veranderen kunnen wij deze opmerkingen toch niet maar ga ze niet onnodig in een vakblad zetten wat door net zoveel mannelijke als vrouwlijke ondernemers wordt gelezen in de meeste gevallen is het alleen maar kwetsend en we weten allemaal dat een vrouw net zoveel verstand van de zaken moet hebben om mee te kunnen praten. Dus mijn verzoek is: vul een vakblad graag met informatie waar een ieder wat aan heeft en niet met deze onzin.

 • no-profile-image

  truuske

  Margreet Welink heeft helemaal gelijk: wij boerinnen kunnen niet tegen kritiek en 'de buitenwereld' heeft een fout beeld van ons. Ga vooral door met dit soort stukjes, Margreet. En Chris: ga jij maar lekker buiten spelen. Jij snapt er helemaal niks van!

 • no-profile-image

  chris

  chris hoeft niet buiten te spelen ik ben ook boer geweest en weet precies wat men denkt dus ik sta aan uw kant of vind u mischien dat dit soort beledigingen in de boerderij thuis horen leest u maar eens wat meer dingen van welink zij schrijft niets anders dan slechte dingen over boeren

 • no-profile-image

  chris

  ik ben het ja ik vind dat men u moet ontslaan niet omdat u niet goed bent in uw werk ik denk dat u best goed bent kan ik niet over oordelen alleen u werkt voor een blad wat boeren lezen en het enige wat u doet is commentaar leveren ik heb zelf ook een bedrijf niet in de boeren sector en ik denk niet dat u bij mij nog lang zou werken als u bij mij werkte u schrijft namelijk voor een doelgroep en dat zijn boeren die krijgen overal al commentaar dus ik denk niet dat op u zitten te wachten en het blijkt dat u zelf ook niet tegen slechte recenties kunt u bent meteen op uw tenen getrapt ik heb u niet beledigt maar u beledigt continu mensen met vriendelijke groet chris

 • no-profile-image

  b

  De meningen die gegeven worden lijken mij wat gechargeerd en zeker niet representatief. Zelf heb ik pas sinds kort met het 'boerenwereldje' te maken en wat mij vooral opvalt: Boeren en boerinnen zijn énorm betrokken bij hun werk en leven. De felle reacties op de 'stadsen' bewijst dat maar weer. Laat je toch niet door een paar reacties op de kop zitten en geniet gewoon van je 'way of life'!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.