Redactieblog

629 x bekeken 26 reacties

Wat is een boerin? (2)

“Het is niet waar! Jij hebt gewoon de verkeerde mensen geïnterviewd!”, zo tierde een boze boerin telefonisch in mijn oren. Ze reageerde op mijn artikel in Boerderij over boerinnen.

Daarin doen ook een paar stedelingen uit de doeken wat zij voor beeld hebben van een boerin. Dat beeld is helaas niet vleiend. De strekking is zo’n beetje dat boerinnen in de ogen van deze stedelingen dikke, kromgegroeide vrouwen zijn. Een beetje kleurloze types die niet gehuld in Prada de stal in gaan.

Pure sensatiezucht

Woest was deze boerin. En zij niet alleen. Het regent hier op de redactie mails, telefoontjes en brieven. Die komen er allemaal zo’n beetje op neer dat ik dit niet op had mogen schrijven. Gewoon omdat het niet waar is. Wat die burgers zeggen is één grote leugen. Kletskoek. Bullshit. De zoveelste uiting van de sensatiezucht van Boerderij.

et tegen kritiek kunnen

Wat een onzin, zeg ik dan op mijn beurt. Goed, het is niet leuk dat sommige mensen dit beeld hebben. Maar ze denken het nou eenmaal. Had ik het dan niet op moeten schrijven? Willen boeren en boerinnen alleen lezen wat in hun straatje past? Het begint er wel op te lijken. Boeren en boerinnen kunnen niet tegen kritiek.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maria de Boer

  Boeren en boerinnen kunnen wel degelijk tegen kritiek. Maar het is jammer dat de 'stadse' mensen zo denken over het mooie boerenleven, en het mooiste beroep wat ooit is uitgevonden: boerin zijn. De eerste reactie is boosheid, hoe kunnen die mensen dat nou zeggen? Ze weten er niets van. Vaak volgen dan beschuldigen de andere kant op, want tja wat stelt het IQ van het gemiddelde kantoorpersoneel nog voor? Daarna bedenk je dat het misschien een signaal is om te laten zien aan heel de wereld dat het gewoon erg leuk is om boerin te zijn en dat we het beeld moeten bijstellen bij de 'stadse' mensen, want we willen zo graag in positief daglicht komen bij de burgers, en onze sector promoten. Maar na een tijdje komt de bezinning, je leest het stukje nog eens rustig door. Goed; de ‘stadsen’ hebben ook een mening, net zo goed als jij er een hebt over bijvoorbeeld ambtenaren. Ze bedoelen het alleen niet negatief, en natuurlijk mocht de boerderij het plaatsen, want als het één ding doet dan is het wel jezelf aan het denken zetten. ’s Avonds ga je richting melkstal, en als je dan weer tussen de koeien staat, voel je de rust in de stal, alsof er nooit een artikel over jouw levenswerk is geschreven. En na het melken denk je, waar maakte ik mij druk om?

 • no-profile-image

  Tineke Munsterman

  De antwoorden die door mensen van buiten de landbouw worden gegeven op de vraag: Wat is een boerin? roepen natuurlijk reacties op van boerinnen. Graag nodig ik Otto van Hek, Fokke Manning en Els de Boer uit op onze boerderij om kennis te maken met een boerin in levende lijve. Voor die gelegenheid ruk ik mantelpak en hoge hakken uit de kast en voor hen liggen een blauwe overall en klompen klaar!!

 • no-profile-image

  lijntje moons

  Joh, ze zijn niet wijzer, eigenlijk is het zielig als je zo'n bekrompen blik en gedachte hebt... Ik begrijp alleen niet dat zelfs een consultant (..?..) uit Haarlem niet ietsje wijzer is....en tsja, een bankemployee die nog denkt aan de plaatjes van Jetses....maar wij moeten wel een boekhoudrapport en/of een bankadvies kunnen lezen...triest! Zouden ze trouwens op de bank ook nog schrijven met een ganzenveer? Boerinnen, er is nog steeds veldwerk te verzetten, moed houden en hopen dat dit soort 'schapen' ook ooit nog eens gaat beseffen waar het voedsel vandaan komt en wie daar voor zorgen! Gelukkig komen er in mijn kaaswinkeltje klanten die wel wakker zijn, die open staan voor de landbouw, die met ons meeleven en die genieten van de boerderij en alles wat daarbij hoort!

 • no-profile-image

  Evert van Beek

  Op basis van enkele mails/brieven en telefoontjes concludeert Margreet Welink dat boeren en boerinnen niet tegen kritiek kunnen! Nogal generaliserend om dit alle boeren en boerinnen aan te wrijven. Een woordje extra en het was niet zo kwetsend geweest.

 • no-profile-image

  van den einden

  Dom om weer te schrijven dat boeren niet tegen kritiek kunnen. Moet je eens nagaan wat de boeren voor de kiezen hebben gehad en telkens is men volop bezig de neerwaartse spiraal te doorbreken. Ondanks alle wetten en regels zijn boeren vooruitstrevend geweest om verantwoord te produceren. Daar kunnen nog veel landen veel van leren. Jammer dat dit niet vaker wordt vermeld. Veel doen de boeren om verantwoord te produceren, maar de stedeling koopt het goedkopere product wat op een minder verantwoorde manier wordt geproduceerd. Wel hadden de boerinnen kunnen nagaan wat er voor nodig is om een stedeling ervan te overtuigen dat hun denkbeeld niet juist is. Misschien in de toekomst. Want boeren en boerinnen kunnen tegen en kritiek en blijven anticiperen in de meningen van de consument. Gr. Diny

 • no-profile-image

  jelle

  Ik geef u groot gelijk dat u dit mag schrijven, en wij als boeren kunnen er niets aan veranderen. Maar hoe denken wij als boeren over consultanten, bankemployee of andere beroepen. Dan zullen wij ook wel een verkeerd beeld hebben.

 • no-profile-image

  janny van den bogert-hoeflaken

  Nou, Margreet, natuurlijk mag jij opschrijven wat mensen denken bij het woord 'boerin'. Maar als jij dan naar aanleiding van de reacties zegt dat boeren en boerinnen niet tegen kritiek kunnen, heb je het denk ik toch mis. Want kritiek baseer je op feiten en realiteit en je gelooft toch zeker zelf niet, als redacteur van een agrarisch blad dat de genoemde beelden van vooral Otto, Fokke en Gertjan nog iets met de realiteit van nu te maken hebben? Deze mensen - accountant, consultant en bankemployee nog wel!(grapje)- kijken blijkbaar niet verder dan hun eigen kleine wereldje. Als je zulke beelden noemt (mensen van in de veertig!) is je algemene ontwikkeling op het niveau van het jaar nul, kijk je geen t.v., lees je geen krant en kom je nooit op het platteland, lijkt het wel. Ik zou me er als boerin ook maar niets van aantrekken, want de meeste mensen, ook stadse! kijken heel anders tegen ons aan. Volgens mij is het beeld dat burgers van boeren en ik neem aan ook van boerinnen hebben de laatste jaren juist heel positief. Misschien kunnen we Otto, Fokke en Gertjan inderdaad eens een keer uitnodigen om met de tijdmachine naar de boerenrealiteit te reizen. Janny van den Bogert-Hoeflaken

 • no-profile-image

  Rinet Baar

  Zelf niet afkomstig uit de agrarische sector werk ik met veel plezier op ons melkveebedrijf. Voordat ik verkering kreeg met mijn man had ik ook een heel ander beed van de agrarische sector dan nu. Overigens niet zo als beschreven in de Boerderij. En dik, dom, kleurloos? Ach, kom alstjeblieft eens kijken denk ik dan. Zelf melk ik met veel plezier 2x daags onze koeien en verzorg ik de kalveren. Mijn familie vindt het altijd erg leuk om te kijken wat wij zoal doen, maar ook hebben wij interesse in hun werkzaamheden: in de bouw, de gezondheidzorg, het onderwijs, studies enz. En is het overal niet zo: 'onbekend maakt onbemind'? Laten wij als vrouwen van, oftewel boerinnen, het gesprek aangaan en mensen laten zien hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat. Succes collega-boerinnen!

 • no-profile-image

  francis

  Laat programmamakers maar eens bij de vooruitstrevende boer een uitzending in elkaar zetten. Ik verwacht dat wij, boerinnen, meer in ons mars en in ons koppie hebben dan de gewone huisvrouw!

 • no-profile-image

  Els Geurtsen.

  Nou Margreet zou jij het een compliment vinden als je afgeschilderd werd als dik en lelijk en dom enz. Als je het niet weet moet je gewoon je mond houden. Dat is mij al heel jong geleerd.

 • no-profile-image

  rieneke

  Ik heb respect voor vrouwen die zich boerin noemen, voor mij betekent dat dat je als vrouw dezelfde taken en verandwoordelijkheden doet die een man ook doet en heeft. Ikzelf, werkzaam op de boerderij besef dan ook terdege dat je als vrouw, zonder steun van familie, bedrijfsverzorgers en loonbedrijven het wel erg zwaar zult hebben. Ik vind dat als je dat kunt en doet een echte BOERIN bent!

 • no-profile-image

  martine, ik ben boerin

  Het is de waarheid, de trieste waarheid, maar het is zo. Al sinds ik op het platteland woon, merk ik dat mensen een Ot-en-Sien-plaatje van de boer stevig in hun herinnering hebben zitten. Boeren met platte petjes en dames met klompen en geruite overhemden. Maar ik vind het wel jammer, dat zeker. En daarom ben ik begonnen met mijn site ikbenboerin.nl om te zorgen dat JUIST stadse mensen dit medium gebruiken om aan ECHTE informatie te komen. Daarbij komt het mooi van pas dat ik dreadlocks heb en een piercing, het gevestigde beeld (wat helaas gewoon nog echt bestaat dames) wordt daarmee aan het wankelen gebracht. Ik probeer ook in zoveel mogelijk normale (dus geen groene) bladen aandacht te krijgen voor het platteland. Als laatste dit: er zijn echt wel boerinnen die zich wat hipper zouden mogen kleden, zeker als ze op de foto gaan. Maar in de boerderij zie ik over het algemeen bijzonder leuke, normale, vlotte mensen dus keep up the good work en ja Tineke: draag inderdaad gewoon eens hoge hakken! Go GIRL! Groet, Martine

 • no-profile-image

  Tine Terluin

  Alweer het hokjesgedoe. We schijnen iedereen maar in een hokje te willen plaatsen. Ook nu weer met ons als boerinnen die men maar niet als moderne vrouw kan zien. Velen van ons werken buitenshuis en de boerinnen die net als ik niet onder een baas werkt helpt vaak wel mee op de boerderij maar ook ik loop niet de hele dag in de overal en op laarzen.Graag nodig ik Anita en rest uit om een weekje met me mee te gaan op onze boerderij en wat er zoal eromheen gebeurd. Dan zul je merken dat we toch erg moderne vrouwen zijn die midden in het snelle leven van nu staan.

 • no-profile-image

  els de vries

  Heerlijk, al die actieve reacties op zo'n beperkt artikel. Inderdaad, er is nogal wat veldwerk te doen. Blijf vooral in je eigen kringen promoten waar je mee bezig bent. Ik ben getrouwd met een melkveehouder en doe wegens arbeidsoverschot nog weinig achter, maar heb mijn eigen baan. Mijn toekomstbeeld is wel dat ik in de toekomst werkzaamheden ga uitvoeren op het bedrijf. Zoals elke zelfstandig ondernemer in welke tak dan ook, krijgt mijn man een meewerkende vrouw op zijn bedrijf. En hoe dat gezien wordt door burgers die naar verweggistan op vakantie gaan maar nog geen stap buiten hun eigen stadse leven te durven zetten in hun eigen land? Daar maak ik mij echt niet druk om.

 • no-profile-image

  Els Geurtsen

  Reaktie op hoe een boerin eruit ziet. Wat zielig dat ze dat niet weten en dat je als dom wordt versleten. Ik denk dat de meeste boerinnen ook slanker zijn dan de mensen uit de stad,want die liggen toch al om 7 uur met de kont op de bank. Ze denken zeker net als kinderen, dat de melk uit het pak komt, en niet uit de koe. En slecht verzorgd en krom en een vieze omgeving. Je zou jaloers worden als je wist hoe wij wonen. Maar blijf maar lekker in die stinkstad van jullie. En als je niet weet wat een boerin is hou dan alstublieft je mond. Want wij zijn hardwerkende vrouwen, vaak met een baan buiten de deur, niet voor de luxe maar om rond te komen.

 • no-profile-image

  Tineke de Frankrijker

  Ik wil graag even reageren op het artikel 'Dik,dom en kromgegroeid', Boerderij 17 oktober 2006.
  Alhoewel ik me realiseer dat het hier slechts de mening van een beperkt ( zowel numeriek als blijkbaar ook verstandelijk) aantal mensen betreft, wil ik toch graag kwijt dat de haren recht overeind en de tenen krom gingen bij het lezen ervan.

  Accountants, consultants, bankemployees,secretaresses allemaal (althans de personen in het artikel) hebben ze een beeld van ‘de boerin’ welke op geen enkele wijze strookt met het door mij ervaren deel van de werkelijkheid. Sterker nog ...kortzichtiger is nauwelijks denkbaar! Dik, dom en kromgegroeid zou een leuke werktitel zijn voor een pedagogisch tv-programma, maar ik herken er als verwijzing naar de moderne boerin, maar bitter weinig in. De boerinnen die wij kennen zijn doorgaans goedverzorgd, hebben een bijzonder gastvrije instelling die je helaas praktisch nergens meer tegenkomt, hebben een arbeidsmentaliteit die het 9 tot 5 principe ver overstijgt en zijn met het volle verstand in touw om samen met hun partner een boeiend, dynamisch en arbeidsintensief bedrijf te runnen. Met andere woorden : waar heeft men het over in dit artikel ? De vooringenomenheid van sommige mensen is schokkend en getuigt bovenal van maar bar weinig ontwikkeling en/of interesse in hetgeen zich buiten het eigen gezichtsveld afspeelt. Ik zou zeggen ; verdiept u zich eens in de wereld die u niet kent. Zeer verrijkend ! Als u dat niet wilt of kunt, kunt u altijd nog een paar oogkleppen komen oppikken in de paardenbox, u bent er immers aan gewend! Hartelijke groeten van een kleurrijke,prima taalbeheersende, verzorgde, recht van rug zijnde en zakelijk zeer betrokken boerin,
  Tineke de Frankrijker, Hazerswoude-Rijndijk

 • no-profile-image

  ria derks

  Dat het beeld dat in dit artikel wordt geschetst (op een enkele uitzondering na) niet op waarheid berust, dat weten wij boerinnen natuurlijk al lang. Tijdens mijn werk kom ik met mensen van allerlei pluimage in aanraking en te pas en te onpas geef ik aan dat ik naast mijn baan als verloskundige getrouwd ben met een boer. Regelmatig is de verbazing groot, maar zegt dat niet meer over deze personen dan over ons boerinnen? Wat mij betreft wel. Dus ik promoot de agrarische wereld. Ik ben breed geörienteerd, heb een visie, probeer er goed uit te zien (geen probleem want ik ben behoorlijk ijdel). Stukje bij beetje verover ik de wereld om mij heen als we dat nou allemaal doen dan zijn we over een jaar of tien van ons dikke kromme imago af!

 • no-profile-image

  Klarien Vlastuin

  Jammer dat de burger zo denkt. Maar mijn man en ik hebben er wel hard om gelachen. Blijkbaar wordt het tijd dat ze echt de boer op gaan.

 • no-profile-image

  chris

  Ik denk dat dit een vakblad is voor de boeren of zit ik nu verkeerd? Ik denk niet dat deze mensen op kritiek zitten te wachten. Dit heeft men in het dagelijkse leven al genoeg. Schrijf het dan niet op in een vakblad voor boeren. Wat voor mening andere mensen ook hebben. Ik begrijp nog niet waarom u uw ontslag nog niet heeft gehad. gr chris

 • no-profile-image

  Marion Wijnsma

  Hallo, ik ben Marion Wijnsma, ik ben een boeren dochter (13 jaar). En ik wou graag een reactie geven op het artikel : ''Beeld van een boerin''. Mijn vader las het stukje voor over de boerin. Mijn moeder schrok. Dat mensen zo over boerinnen denken. Dat ze dik, dom en kromgegroeid zijn. Die geen normaal Nederlands spreekt en die de hele dag op het weiland staat en met haar handen in de aarde zit. En iemand zei dat ze dom waren omdat ze die baan hadden gekozen. Maar je kiest niet om boerin te worden. Je komt een leuke man tegen en die blijkt boer te zijn. Mijn opa en oma gingen al in eind jaren zestig naar Tunesië. En wij gaan nu om het jaar op vakantie (want wij hebben ook een camping en ijsmakerij en natuurlijk een boerderij). Maar we gaan wel op vakantie. Dat wordt hier niet overgeslagen. Deze reactie vond ik wel goed: Is een boerin niet gewoon een vrouw die met een boer getrouwd is? Mijn moeder heeft alleen een overall aan als ze de kalfjes eten geeft en als ze soms mijn vader helpt met melken. Maar dat is alleen 's morgens. Verder staat zij niet op het land. Dat doet mijn vader met de trekker en niet met de hand. En als mijn moeder in huis is, is ze gewoon een huisvrouw en moeder. En ik denk dat het bij de meeste boerenbedrijven zo gaat. Het is dus absoluut niet meer zo dat boerinnen kleurloze, kromgegroeide, dikke en domme vrouwen zijn. Mijn moeder is niet onverzorgd. Ze ziet er uit als een normale vrouw, je kunt niet aan haar zien dat ze een boerin is.

  Wij kunnen wel tegen kritiek alleen het is niet leuk dat mensen zo over boerinnen denken en dat willen we ze duidelijk maken. Dus we kunnen wel tegen kritiek!

 • no-profile-image

  betsie

  Als ik al die reacties lees hoef ik er eigenlijk weinig aan toe te voegen. Ook ik vind dat we ver ondergewaardeerd worden, maar dat is al generaties zo. Ook ik ben niet van boerenafkom en mijn oudrs zagen er erg tegenop dat ik met een boer trouwde. Dit is al 30 jaar geleden en ik heb in die tijd geleerd dat je sommige mensen niet aan het verstand kunt brengen wat wij allemaal doen als boerin. Het is een feit dat wij als we op de boerderij meehelpen een overall of andere werkkleding dragen en dat er dan ook geregeld een spatje op zit wat minder lekker ruikt. Maar dat wil niet zeggen dat wij alleen een overall dragen. Beschouw het als werkkleding en laat de buitenwereld zien dat wij nog veel meer doen. De vriendjes en vriendinnetjes van onze kinderen vonden het altijd geweldig op de boerderij want er was altijd wat te beleven en mam was altijd thuis. Nu onze kinderen volwassen zijn beseffen ze pas hoe goed ze het altijd hebben gehad: mam altijd thuis en ook pa dicht betrokken bij hun doen en laten. Ik hoop dat er nog eens een ommekeer komt in al die negativiteit over ons en onze sector maar ik vrees dat wij dat niet meer meemaken. Zolang er van bovenaf zo makkelijk over onze manier van leven en werken wordt beslist zal het moeilijk blijven. Mijn schoonouders zeiden altijd: er moet eerst weer armoede of oorlog komen voor wij worden gerespecteerd. Ik hoop dat ze ongelijk hebben.

 • no-profile-image

  Jolanda

  Beste redactie,
  wat jammer dat jullie zulke negatieve reacties in de boerderij van 17 oktober plaatsen op de vraag 'Wat is een boerin'. Met name de reactie van Fokke Manning....dat is toch te gek voor woorden? Natuurlijk moeten wij boerinnen er ver boven staan maar toch....we moeten al moeite doen om de buitenwereld je voor vol aan te laten zien en het imago van de boer hoog te houden. Uiteraard weet ik als domme boerin niet wat een consultant is maar na het lezen van het onderstaand stukje moest ik gelijk aan hem denken.
  Met vriendelijke groet,
  Jolanda

 • no-profile-image

  Mevr. Steijvers

  Mijn beeld van een consultant?

  Ik ben er nog nooit één in het echt tegengekomen, maar mijn eerste reactie is: een consultant is een stijve, arrogante vent. Een beetje een onguur type. Eentje die dure woorden gebruikt om aan te tonen hoe goedkoop zijn mening is. Hij is asociaal, werkt in een schijnwereld en heeft geen enkele zelfkennis. Ik denk dat ze in het algemeen ook corrupt zijn, en geen talent om een fatsoenlijk vak uit te oefenen. Anders kies je toch niet voor zo'n baan?

 • no-profile-image

  Karin Zwaan-Alberts

  En zo blijkt maar weer dat wij, als domme boeren en boerinnen,niet voor niets een mening hebben over stadsen. Met hun stadse fratsen. Laat ze lekker blijven waar ze zijn en vooral niet hier komen wonen als ze gepensioneerd zijn... Want dan komen ze ineens voor hun rust en voor de ruimte. En dan is het eigen belang en geeft het niets dat ze tussen de boeren wonen.

 • no-profile-image

  Marion van Tunen

  Omdat wij "de Boerderij" van mijn schoonvader krijgen, reageer ik misschien een beetje laat op het stukje -een boerin is een duizendpoot- en dan vooral op het beeld van een boerin die burgers zouden hebben over deze beroepsgroep. In eerste instantie moest ik er vreselijk hard om lachen. Vooral de reactie van Otto, Fokke en Els zijn wel heel stereotiep. Komen ze de stad nooit uit vraag ik me dan af? Ik zou ze eigenlijk wel uit willen nodigen op onze boerderij, omdat wij sinds 2 jaar ook een neventak zijn gestart met excursie, feestjes, maisdoolhof enz.Haarlem, Amsterdam en Hilversum liggen niet zover van de noordkop af! Een aanrader is om de hoge hakken thuis te laten, die doe ik ook alleen aan als ik boodschappen ga halen!

 • no-profile-image

  eefje

  Je moet dr gewoon om lachen, ze weten toch zelf ook dat het gewoon niet waar is! ha ha ha

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.