Redactieblog

216 x bekeken

Gevoelige snaar

Heb ik bij makelaars een gevoelige snaar geraakt? Voor mijn artikel dat dinsdag 3 oktober in Boerderij verschijnt, onderzocht ik hoe de tarieven van makelaars zich onderling verhouden. De conclusie is schrikbarend.

Ik heb het gevoel dat ik bij veel makelaars een gevoelige snaar heb geraakt. Voor mijn artikel dat dinsdag 3 oktober in Boerderij staat, heb ik onderzocht hoe de tarieven van makelaars zich onderling verhouden. De conclusie is schrikbarend, maar daarover meer in Boerderij en mijn volgende weblog.

Verbazing

Het verbaast me enorm hoe makelaars reageren op mijn vraag wat zij in rekening brengen voor een verkoop van een boerderij. Lees ook mijn eerste en tweede weblog over dit onderwerp en dan vooral de reacties. De reacties die ik kreeg te horen nadat ik ongeveer 200 makelaars had benaderd met mijn onderzoek, waren zeer verschillend. De één zei letterlijk: ‘Het gaat je niets aan welke tarieven ik hanteer.’ Andere makelaars mailden mij juist complete tarieflijsten.

Transparantie

In de agrarische makelaardij wordt dus heel verschillend gedacht over transparantie. Harry Boertjes, voorzitter van de agrarische vakgroep van de NVM zegt in mijn artikel dat veel makelaars niet het achterste van hun tong durven te laten zien. Ze hebben er een hekel aan als iemand anders zich mengt in hun zaken. Ik snap dat niet. Elk kantoor staat toch achter zijn prijzen. Kwaliteit kost nu eenmaal geld. Be good and tell it, zou ik zeggen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.