257 x bekeken 6 reacties

De grote verdwijntruc

Henk Dokter
In de aanloop naar de verkiezingen hebben politici de neiging alsof ze alles voor elkaar kunnen krijgen als je ze maar in de Tweede Kamer kiest. De werkelijkheid is soms ontluisterend.

Gisteren spraken drie Kamerleden met staatssecretaris Van Geel (Milieu) over besteding van wat ooit meer dan €200 miljoen was voor de extensivering van de melkveehouderij. De regering stelde 5 jaar geleden deze mooie som beschikbaar als de ‘Koopmansgelden’ , genoemd naar prof. Lenze Koopmans, die de regering over de extensivering had geadviseerd.

Hoeveel geld is nu werkelijk besteed aan kavelruil, huiskavelvergroting en andere vormen van extensivering?
Dat is niet bekend. Het is in ieder geval bar weinig.

Hoeveel veehouders hebben hier nu van geprofiteerd?
Opnieuw: dat is niet bekend. Het is in ieder geval bar weinig.

Het lijkt alsof een tovenaarsleerling zich meester heeft gemaakt van de extensiveringsgelden en er de grote verdwijntruc op heeft losgelaten.
De Kamerleden Koopmans (CDA), Snijder-Hazelhof (VVD) en Waalkens (PvdA) toonden gisteren hun ontzetting toen ze met Van Geel spraken over diens brief van juli waarin hij voorstelt om nog meer Koopmansgeld te besteden aan andere doeleinden dan aan extensivering. Ik zag ongeloof en en vertwijfeling op hun gezichten. ,,Dit lijkt op balletje-balletje’’, zei Koopmans, met verwijzing naar het louche gokspelletje waarbij je je geld altijd kwijt bent. ,,Ik heb geen idee waar het geld blijft, het gaat in ieder geval niet naar veehouders’’, riep Janneke Snijder. Vanuit de oppositiebankjes sloot Waalkens zich daarbij aan en sprak van verkwanseling van de centen. En ze hieven de handen ten hemel.

Wegbezuinigd en doorgesluisd

De Koopmansgelden zijn wegbezuinigd, doorgesluisd naar gaten in de begroting en ingezet op milieuprojecten en aan studie en kennisvergaring. Ik hoop dat de Kamer nog eens nauwkeurig uitzoekt hoeveel euro’s daadwerkelijk zijn besteed aan het oorspronkelijke doel, extensivering.
Pijnlijk duidelijk werd dat de Kamer geen enkele vat meer heeft op wat Van Geel met het geld doet. Een aangenomen motie van een jaar terug waarin Van Geel wordt gevraagd dan in ieder geval nog €50 miljoen aan extensivering te besteden voert hij gewoon niet uit. Hij besteedt dat geld voornamelijk aan onderzoek voor nitraatmeting. Al sputtert de Kamer tegen, ik denk dat dit gewoon doorgaat.

Open zenuw

Als u de komende weken op een verkiezingsbijeenkomst een landbouw-Kamerlid in verlegenheid wilt brengen, moet u een vraag stellen over de Koopmans-gelden. U raakt een open zenuw.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jurre

  Als een schip 54 ton asbest bevat, houdt Van Geel ijskoud vast aan 1000 kg. De besteding van de Koopmansgelden ligt ongeveer in dezelfde verhouding. Dat Kamerleden dit allemaal pikken is voor mij onbegrijpelijk.

 • no-profile-image

  M. Janssen

  Niet meer op hem of zijn partij stemmen dunkt mij zo.

 • no-profile-image

  Wilma

  Dit betekent dat als je staatssecretaris bent of minister in dit land, dat je de beschikking krijgt over miljoenen euro's gemeenschapsgeld en als je dat voor een gedeelte kwijtmaakt, er geen consequenties volgen voor deze persoon. Of ben ik nu te kort door de bocht? Wat een mooi beroep.

 • no-profile-image

  mdeboer

  Gaat het niet met alle landbouwsubsidies zo? Iedereen graait eruit, overheid zelf op de eerste plaats, maar wat te denken van alle zg. dierenbelangengroepen, natuur- en milieugroepen. En ga zo maar door. Van alle gelden komt maar heel weinig echt bij de agrarier terecht. Als je het volk maar laat denken, dat het grootste deel wel naar de boeren gaat, dan ga je zelf vrij uit. Dit "door ons gekozen kabinet" trekt zich totaal niets aan wat er in de kamers of uit den lande gezegd wordt. Ze trekken hun eigen lijn, en is er wat tegenspraak, dan dreigt men met aftreden, wat de Tweede Kamer ook zegt, het laat ze allemaal koud. Overigens is dit geen kwaal van het huidige kabinet. Alle voorgaande kabinetten speelden het spel volgens deze truc.

 • no-profile-image

  betsie

  ook ik vind net als vele met mij dat te veel geld of beter gezegd het grootste deel van wat eigenlijk bedoelt is om ons het bedrijf te laten runnen zoals de burger en brussel het graag zien verdwijnt aan plannen maken en projecten waar wij alleen maar slechter van worden omdat ze meestal averechts werken. de leiders van de landbouw zorgen goed voor zichzelf want die werken niet voor minder dan het minimum loon .wij wel.

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Dit alles overzien, kan ik maar tot 1 conclusie komen; "De Twede Kamer heeft weer eens te lang over futiliteiten ge O-H-d". De regering in de gaten houden en controleren is hun taak, niet zich druk maken over of de hond recht heeft op sex of niet, of de minister gevangenen in een niet deugdelijke, maar wel goed gekeurde, gevangenis mag stoppen. Ik ben van mening dat onze Twede kamer zich te veel laat leiden door de hype van de dag en te weinig door hun opdracht "Controle" en dan niet als het kwaad geschied is maar op het moment dat het nog effect heeft. Helaas is het verkiezingstijd en dus moet er zoveel mogelijk modder via de media in de ogen van de kiezer komen, kan hij hopelijk in het stemhokje niet goed bepalen welke rode knop en op deze wijze is stuivertje wissel mogelijk en gaat het beleid onder een andere kleur gewoon door. Het platteland wordt van de stedeling die de boer alleen nog gedoogd als hij maar geen lawaai en stank produceert.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.