218 x bekeken

VVD’ers vinden landbouw weer belangrijk

Henk Dokter
De partij kent Kamerleden en prominente leden die het voor de landbouw opnemen, maar je hebt er ook van wie ik denk dat ze geen traan zouden laten bij het afsterven van de agrosector.

Het 10-puntenplan onderstreept het belang van de landbouw nogal stevig en dat geeft er blijk van dat de opstellers denken dat het voor veel partijgenoten niet meer vanzelfsprekend is. Met een reeks van ‘indrukwekkend’ genoemde cijfers over de economische betekenis achten ze het kennelijk nodig de partijgenoten te overtuigen van de onmisbaarheid van de landbouw.

Het meest pikante van dit plan vind ik punt 4. Daarin staat dat de afspraken over de EU-landbouwuitgaven tot 2013 moeten worden gerespecteerd. Zo hoort het natuurlijk ook, want afspraak is afspraak. Maar het gaat regelrecht in tegen wat minister Zalm wil. Die wil bij de eerste gelegenheid snijden in de landbouwuitgaven. Ook andere smaakmakers in de VVD, zoals Hans van Baalen en Atzo Nicolaï, ijveren voor snelle bezuinigingen. Ik ben benieuwd hoe de discussie daarover zaterdag verloopt.

Een ander controversieel punt is de cofinanciering, dus het meebetalen aan de landbouwuitgaven door de lidstaten zelf. Het 10-puntenplan is daar voorstander van. Zalm trouwens ook. Als deze cofinanciering bedoeld is als drukmiddel om de landbouwuitgaven snel te verlagen, dan staat dit op gespannen voet met de wens de meerjarenafspraken onverlet te laten.

En natuurlijk ben ik benieuwd of de VVD’ers zich nog afvragen of Hans Wiegel met de nieuwe landbouwkoers uit de voeten kan, mocht hij in 2007 de nieuwe premier worden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.