330 x bekeken

Met petities gewekt uit winterslaap

Henk Dokter
Dat ging meteen gepaard met het in ontvangst nemen van petities. Elke dinsdag tussen 13.00 en 14.00 uur krijgt ‘het volk’ - in wat voor geleding dan ook - de mogelijkheid een ‘smeekschrift’ aan te bieden aan de Tweede Kamer.

Die is bij die gelegenheid steevast vertegenwoordigd door één van de Kamercommissies die de passende schoen mag aantrekken. Dat gebeurt altijd in de grote Statenhal van de Tweede Kamer en ik kan u zeggen dat er wekelijks druk gebruik van wordt gemaakt.
Liefst vier groepen van gedupeerden schoolden vanmiddag samen in het Kamergebouw om hun probleem onder de aandacht van de volksvertegenwoordiging te brengen. Het ging over patiëntenzorg, over maatschappelijke ondersteuning, over wonen en over de grote sneeuwschade in Twente.

Een groepering van boomtelers kwam met steun van de Twentse gemeenten waarin ze zijn gevestigd (de meeste in Dinkelland) aandacht vragen voor de sneeuwlast waaronder ze 21 november werden bedolven. De meeste dennen, heesters en laanbomen knakten. De kwekers hebben geen opbrengst en dus geen geld voor nieuw plantgoed. Ze willen steun van de overheid en vragen de Kamerleden een goed woordje te doen bij minister Veerman.

Bij de aanbieding van die petities, waarbij ik meestal wel even kom luisteren als ze uit de agrarische hoek komen, denk ik wel eens: zou het helpen dat ze dit doen? Nou, die boomkwekers hebben voorlopig wel succes. Ze lieten zich bekwaam vertegenwoordigen door een uitstekend gebekte wethouder en boerin Agnes Mentink van Dinkelland. De Kamerleden besloten kort daarna het probleem meteen aan te kaarten als ze komende donderdag toch al overleg hebben met minister Veerman. Die moet natuurlijk wel willen, maar de Twentse noden gaan niet langs hem heen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.