277 x bekeken

Matten over matten

Henk Dokter
Een voor zijn doen zeer geëmotioneerde minister Veerman sprak zich donderdagavond heftig uit tegen een motie van VVD’er Gert Jan Oplaat die desinfectiematten op Schiphol wil.

De minister vindt dat absolute onzin, want die matten helpen geen zier. „Wil het helpen, dan moeten reizigers 10 minuten met de schoenen in de natronloog gaan staan en dat doet niemand.” Hij ergerde zich hoorbaar dat de woordvoerders van VVD, PvdA en LPF niet voor rede vatbaar zijn. Het was ‘matten over matten’, zo stelde Veerman grimmig vast.
De voorstanders redeneren ‘baat het niet, het schaadt ook niet’. Maar schaden doet het wel. Ze willen dat de kosten voor die matten worden betaald uit het Diergezondheidsfonds. Dat wordt, zoals bekend, gevuld door de (pluimvee)veehouders. Boeren betalen dus voor symboolpolitiek op Schiphol.

Het debat over het nut van desinfectie ging op een gegeven moment zo ver dat mij het gevoel bekroop dat het algehele symboolpolitiek is, waar de matten ook liggen. Ook als je ze zou neerleggen op Turkse vliegvelden, wat de autoriteiten daar vertikken, zouden ze volgens Veerman geen andere waarde hebben dan dat ze reizigers er op attent maken geen vogelpestgevoelige ‘contrabande’ in hun tassen en koffers mee te nemen. Dus niet vanwege hun desinfecterende werking.

Helpen matten en baden op het boerenerf eigenlijk wel echt, vraag ik me af. Of liggen die dingen daar ook al jaar en dag zonder werkelijk effect, en alleen maar om mensen er aan te herinneren dat besmettingsgevaar altijd op de loer ligt? Ik begin het te vermoeden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.