179 x bekeken

De goede bedoelingen van lastenverlichting

Henk Dokter
Het algemene debat in de Tweede Kamer over het regeringsbeleid ging afgelopen dagen vooral over de zorg, de koopkrachtplaatjes en de kilometerheffing, maar ook over de administratieve lastendruk.

In mijn weblog op Prinsjesdag schreef ik al dat minister Veerman het nog moeilijk krijgt om boeren te vrijwaren van extra lasten. De dagen daarna blijkt dat het hele kabinetsbeleid daar niet op wordt vertrouwd.
Mij viel op dat het kabinet juist vanuit de regeringsfracties CDA en VVD onder druk werd gezet. De fractievoorzitters Verhagen (CDA) en Van Aartsen (VVD) drongen er bij premier Balkenende krachtig op aan nu eens resultaten te laten zien. De verschillende departementen zijn aardig op weg naar de doelstelling van 25 procent lastenverlichting, maar de burgers en ondernemers in het land merken er nog bar weinig van. En dat moet veranderen. Balkenende kreeg het er nog aardig lastig mee, want hij kon alleen maar vage beloftes doen. „Ook wij willen tempo maken", zei hij. Hij wilde zich niet binden aan nieuwe en scherpere doelstellingen. „Waar het sneller kan doen we het sneller", was zijn vrijblijvende verklaring.

De Kamer nam een motie aan die de regering vraagt nu toch snel vorderingen te maken met de aangekondigde vereenvoudiging van het aanvragen van vergunningen (of ontheffingen). De motie werd aangenomen, hoewel de minister-president dat ontraadde. Hij vond dat die Kameruitspraak veel te concrete verplichtingen zou opleggen. Het lijkt inderdaad nog dat de Tweede Kamer bovenop de vorderingen blijft zitten, want uit Balkenendes reactie maak ik op dat hij nog steeds bezield is van de beste bedoelingen, maar er niet op wenst te worden afgerekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.