250 x bekeken

Eurocommissaris irritant optimistisch

Henk Dokter
Gisteravond, na afloop van het eerste ministersberaad in Brussel over de suikerhervormingen, deed ze op de persconferentie net alsof haar heftig omstreden voorstellen unaniem positief waren ontvangen.

„Ik ben bemoedigd door de positieve toon waarmee de ministers er over hebben gesproken", zei ze. Ze vlinderde er makkelijk aan voorbij dat een flink aantal ministers daar hun bezwaren hadden geuit. Dat waren er maar enkele, zei ze. Dat zich een rij landen aftekent die haar voorstellen willen en (getalsmatig) ook kúnnen blokkeren leek ze niet te willen weten. Toen journalisten haar vroegen hoeveel landen tegen zijn, maakte ze zich er met een slecht gelukt grapje van af: „Ik tel alleen landen die voor mijn plannen zijn." Tja, als je in de politiek alleen je medestanders inventariseert en je tegenstanders kleineert, dan plaats je jezelf buiten de werkelijkheid.
Dat er die zelfde dag 6.000 bietentelers uit de meeste EU-landen in Brussel tegen haar plannen demonstreerden leek haar weinig te doen. „Het is belangrijk dat ze hun mening uiten, maar het zal niets aan de zaak veranderen", zei ze. Tactlozer kan ze zich niet uitspreken over de hartstochtelijk noodkreten van de getroffen telers. Daar meende ze ook nog te moeten toevoegen dat de betogers ook geen invloed hadden op de standpunten van de lidstaten. Dat is niet alleen tactloos, maar ze valt er ook mee door de mand. Want dat kán ze gewoon niet weten. De ministers die in Brussel aan tafel zitten zullen als regel niet laten merken door wie, wanneer en hoe ze zich hebben laten beïnvloeden in hun standpuntbepaling.

Zelf denk ik dat de massale demonstratie van mensen die uit heel Europa samenstroomden wel indruk maakt. Zo vaak gebeurt dat niet. Niet een Europees landbouwminister kan nog zeggen dat hij niet beseft dat de gevolgen van de besluiten ernstig zijn. Jammer dat de Nederlandse minister Veerman er geen getuige van wilde zijn. Hij vond het niet nodig zijn vakantie te onderbreken voor deze eerste ministerraad over suiker. Rationeel is dat te billijken: besluiten zouden er toch niet vallen en directeur-generaal Oostra is een vertrouwd en ervaren vervanger. Maar politiek is ook emotie. Bietentelers zijn bang voor wat er gaat gebeuren. Hun hoop is gevestigd op Veerman. Dat hij niet in Brussel was is het verkeerde signaal. Alsof hij het niet belangrijk vindt. Veerman had er gewoon moeten zijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.