254 x bekeken

Nederlands suikeroffensief

Henk Dokter
De Tweede Kamer staat vierkant achter het alternatieve suikerplan dat zij tweeën namens het Platform Toekomst Suikermarkt bepleiten.

Ik vond dat toch al een goede stunt van ze om zich voor zo'n gesprek te laten uitnodigen. Ze maakten handig gebruik van het bezoek aan de landbouwcommissaris aan Den Haag vorige week. Door ontspon zich een stevige discussie over de uitgelekte voorstellen voor hervorming van de suikermarkt, die op 22 juni officieel naar buiten komen.

Sinds vanmiddag kunnen ze hun argumenten kracht bij zetten met steun van de Tweede Kamer. De motie die CDA'er Joop Atsma indiende, verklaart dat de Tweede Kamer dat de platformplannen steunt en roept ze de regering op om langs de lijnen van die plannen de onderhandelingen voort te zetten. Dat is dus een breed offensief, waarbij bedacht moet worden dat de platformplannen al letterlijk van links tot rechts worden gesteund. Immers niet alleen de suikerindustrie en de bietentelers staan er achter, maar ook vakbonden en organisaties voor ontwikkelingssamenwerking.

Is daarmee het pleit beslecht? Nee, lang niet. Bij haar bezoek aan Den Haag sprak Mariann Fischer Boel met volle overtuiging over de noodzaak en rechtvaardiging van haar plannen. Ze bleek allerminst onder de indruk van de doemverhalen die Van Campen en Maarsingh daar over het einde van de Nederlandse suikersector afstaken. "U moet meer vertrouwen hebben in uw eigen sector", beet ze de heren toe. Hun missie naar Brussel is allerminst tevergeefs, maar al te hoge verwachtingen heb ik er niet van.

Of registreer je om te kunnen reageren.