185 x bekeken 1 reactie

Hij is binnen, de derogatie!

Henk Dokter
Het goede nieuws uit Brussel flitste even na twaalven door mijn mobieltje, het kwam van een vriendelijke voorlichtster van de Europese Commissie die voor mij en ander belangstellend persvolk de ontwikkelingen in het - streng besloten - Nitraatcomité in de gaten hield.

Het mag dus 250 kg N worden, in plaats van 170 kg. Ik had het eerlijk gezegd zelf niet gedacht. In de gebruikelijke maandagochtendvergadering van de Boerderijredactie had ik vroeger in de ochtend gezegd dat ik eerder dacht aan 230 kg N uit dierlijke mest dan de 250 kg waarom Nederland vraagt. Plus dat ik ook nog weer nieuwe bijkomende strenge voorwaarden voor mogelijk had gehouden. Daarnaast had het comité ook kunnen zeggen: het mag alleen op klei en veen, en niet op zand. Ik waarschuwde er al vast voor dat ons dan deze week een bult werk te wachten stond om de consequenties van deze nieuwe voorwaarden uit te zoeken. Het is allemaal niet nodig. Er verandert niets. De regering kan gewoon verder met de ingediende plannen en wetgeving.

Uit de reacties die ik vanmiddag verzamel valt me op dat minister Veerman en staatssecretaris Van Geel authentiek verheugd reageren. Voor hun was het ook allerminst kat in ’t bakkie. Veerman benadrukte hoeveel werk hij, Van Geel en hun ambtenaren hebben gedaan om de experts van de lidstaten er van te overtuigen dat het Nederlandse verzoek ook milieu-verantwoord is. In een interview met Boerderij had Van Geel dat vorige week ook al uitgelegd.

Veerman en Van Geel zouden natuurlijk ook verschrikkelijk zijn afgegaan als het Nederlandse verzoek zou zijn afgewezen. Immers, alles wat ze deden was gericht op het bereiken van deze doelstelling. Politieke speelruimte voor de Tweede Kamer was er daarom niet. De Eerste Kamer, die er in september nog iets van mag zeggen, kan weinig anders doen dan voetstoots akkoord gaan. Dat vinden de senatoren niet leuk, maar nu de derogatie in de knip zit zijn zij de laatsten die nog weer in de waagschaal te zetten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    E. Reimert

    Ik heb me ontzettend geergerd aan de berichtgeving in de media als zou er de komende jaren weer meer mest uitgereden mogen worden, en niet dat er juist minder gegeven mag worden. Maar niet zoveel minder als in de oorspronkelijke plannen. Ik vraag me af of er vanuit de vakpers nog aktie is ondernomen om dit beeld weer recht te zetten. Want de landbouw staat er zo toch wel weer als vervuiler op.

Of registreer je om te kunnen reageren.