175 x bekeken

Geen streep licht

Henk Dokter
In antwoorden op schriftelijk vragen uit de Tweede Kamer zegt de minister van LNV dat het kabinet niet tornt aan de in 2002 gemaakte afspraken over het landbouwplafond. De premier denkt daar niet anders over.

Zo’n antwoord had ik wel verwacht. Een minister zal op Kamervragen nooit antwoorden dat de premier en hij het oneens zijn. Daar komt politieke bonje van van. Er wordt altijd wel een behendige redenering gevonden om de eindjes aan elkaar te knopen.

Zo ook nu. De premier had in een tv-uitzending gezegd dat verdere landbouwhervormingen en verdere bezuinigingen op de landbouw nodig zijn. Dat klonk als een ander standpunt dan dat van Veerman. Die had immers een paar dagen eerder gezegd dat hij als minister niet meer zou meemaken dat er aan afspraken over uitgaven nog getornd zou worden.

Wat heeft Balkenende dan bedoeld? Volgens Veerman doelde de MP op suiker, groente en fruit. Die zijn inderdaad in de maak; de premier had het dus niet over hervormingen die verder in het verschiet liggen en waarvan de goegemeente geen weet heeft.

En over welke bezuinigingen had Balkenende het dan? Nou, niet over die op landbouw, maar op de plattelandsuitgaven. Die vallen inderdaad niet onder de afspraken van 2002. Maar eerlijk en oprecht klinkt het niet. Want bij de hervormingen in 2003 is besloten een deel van het landbouwgeld over te hevelen naar de post platteland. Dat zou voor de boer broekzak vestzak zijn.

Maar nu blijkt dat dit geld, geboekt als plattelandsuitgaven, in wezen vogelvrij is voor de bezuinigers als volgende week in Luxemburg de discussie losbarst over de EU-uitgaven. Geen streep licht nee, daarom is het zo schemerig.

Of registreer je om te kunnen reageren.