219 x bekeken

Landbouwbudget een keer aan de beurt

Henk Dokter
Vandaag heeft voorzitter Blair onderonsjes gehad met regeringsleiders die een duwtje kunnen geven aan de uiterst moeilijke onderhandelingen over de meerjarenbegroting 2007-’13, zoals de Franse president en de Duitse bondskanselier.

Met de Franse president Chirac sprak Blair onder meer over de toekomst van het EU-landbouwbeleid. Blair wil daarvan een herziening in 2008, maar Chirac voelt er niets voor.
In het oog lopende knelpunten zijn natuurlijk de contributies van Groot-Brittannië en Nederland, maar de landbouwuitgaven spelen een belangrijke rol. Ik kan niet overzien waarin de top eindigt, maar er is een reëel risico dat er in de schaduw van het ‘grote werk’ verstrekkende afspraken worden gemaakt over vermindering van landbouwsteun.

De afloop van het beraad is onduidelijk, maar de gezindheid van de Nederlandse regering over de landbouwuitgaven is dat niet langer. Ondanks zalvende woorden die premier Balkenende en minister Veerman van LNV hebben gesproken over de onaantastbaarheid van het uitgavenplafond, zijn alle posten vogelvrij die onder dat plafond vallen of er onder geschoven kunnen worden. Daaronder bijvoorbeeld de toetredingskosten van Roemenië en Bulgarije. Ik vind het ongepast, want de afspraken van 2002 over het landbouwplafond hielden helemaal nog geen rekening met de uitbreiding. Zo makkelijk wordt er gerommeld met boerengeld.

Premier Balkenende heeft eerder deze week in de Kamer duidelijk uitgesproken dat hij dat plafond niet zomaar aanpakt, maar openstaat voor iedere verandering onder dat plafond. Die gretigheid bevalt me niks. Zo helpt het ook niet meer dat zowel Balkenende en Veerman zeggen dat ze de belangen van de agrarische bevolking heus wel respecteren. Bezuinigen komt eerst, zoveel is zeker. Staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken had een week eerder ook al zoiets gezegd, maar het is pas ‘echt’ nu de premier het zegt.

Aanpakken, die landbouwuitgaven, dát is de gezindheid van de Nederlandse regering. Ook als ze nu nog buiten schot blijven, is het landbouwbudget de volgende keer wel aan de beurt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.