187 x bekeken

Niet buigen voor onnozel akkefietje

Henk Dokter
Al gaat het interview niet speciaal over het zorgstelsel, maar over tal van andere dingen. De minister van LNV haalt het zorgstelsel aan als voorbeeld van een geboden keuzemogelijkheid waaraan mensen weinig behoefte hebben. Mensen kiezen niet voor een paar tientjes voordeel, zegt hij.

Veerman heeft groot gelijk, vind ik, maar daar gaat het niet om. Hij begaat de onvoorzichtigheid zich ten eerste uit te spreken over het beleid van een collega, en ten tweede er kritiek op uit te oefenen. Hij noemt die behoefte aan keuzevrijheid 'onzin en pure fictie’. Daar is het kabinet nu precies om te doen.

In het snel opgewonden en lichtgeraakte Den Haag is dat de beste manier om je zelf uit te nodigen voor het vragenuurtje of een spoeddebat. VVD-Kamerlid Edith Schippers, woordvoerster volksgezondheid, eist dat Veerman zich achter het kabinetsbeleid schaart. De VVD staat uiteraard achter Hans Hoogervorst, partijgenoot en minister van Volksgezondheid. Omdat Agnes Kant van de SP Schippers net even voor was bij de aanvraag, zal zij het vragenvuur openen. De Kamervoorzitter moet de vragen nog formeel goedkeuren.

Nu loopt dit allemaal met een sisser af als Veerman zegt dat het allemaal zo niet bedoeld is, dat hij meer sprak als wetenschapper dan als minister, en dat het hem spijt. De sorry-cultuur is in Den Haag immers tot kunst verheven. Maar zegt hij sorry? In dat zelfde interview zegt hij: „Ik buig maar één keer." Die ene keer is al geweest. Dat was toen hij opmerkingen had gemaakt over de koers van het EU-landbouwbeleid. Ook toen had hij volkomen gelijk, alleen hij verkondigde niet het kabinetsstandpunt. In de Kamer trok hij toen het boetekleed aan.

Bij die ene keer moet het blijkbaar blijven, dus kan hij morgen niet buigen. Dat wil niet zeggen dat hij geen ontsnapping heeft. In het interview noemt hij het weliswaar onzin dat mensen rationeel de beste verzekering kiezen, maar hij zegt ook dat het goed is dat ze die keuze wel hebben. Ik denk dat hij daar morgen wel mee wegkomt. Gelukkig maar, want Veerman moet niet voor een tweede keer buigen voor zo’n onnozel akkefietje.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.