213 x bekeken

Barroso blaast met volle mond

Henk Dokter
De voorzitter van de Europese Commissie stelt voor om vanaf 2009 te korten op de directe inkomenstoeslagen met 1 procent per jaar. Hij bezuinigt dat geld niet weg, maar stopt het in de potten voor plattelandsontwikkelingen. Het kan dan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het stimuleren van de werkgelegenheid ten plattelande Kijk op de site van de EU (1) of Kijk op de site van de EU (2).

De commissievoorzitter denkt hiermee de Britse premier Tony Blair behulpzaam te zijn. Die is dit halfjaar EU-voorzitter en van hem verwachten de lidstaten voorstellen voor de herfinanciering van de begroting 2007-2013. Hoewel hij die heeft aangekondigd hoort de EU daar nog niets over (van het Britse voorzitterschap merkt de EU tóch al heel weinig), terwijl ’t toch aardig richting december loopt. En het lag in de bedoeling dat er onder het Britse voorzitterschap opnieuw over de eurocenten gepraat zou worden.

Het plafond in de landbouwuitgaven voor de periode 2007-2013 is daarin het grote obstakel. De Britten willen dat omlaag brengen, en het staat ook op de verborgen agenda van enkele Nederlandse bewindslieden van VVD-huize. Voor andere landen is het plafond daarentegen heilig en onaantastbaar. Afspraak is afspraak.

Het gekke is nu: dat zegt Barroso ook. Hij vindt het verschuiven van die ene procent per jaar passen binnen de afspraken over de landbouwuitgaven. Het gaat per slot om de zelfde hoeveelheid geld. Echter, mijn beste Presidente Barroso, het wordt wél heel anders ingezet. Het geld voor de inkomenstoeslagen gaat rechtstreeks naar de boeren. Zoals afgesproken. Als het straks via programma’s voor plattelandsontwikkeling wordt uitgekeerd, staat helemaal niet vast dat het nog aan boeren ten goede komt. Er worden misschien dorpshuizen van gebouwd, of recreatieparken, of wandelwegen. Barroso kan wel zeggen dat de afspraken gehandhaafd worden, maar dit is toch echt niet zo. Blair kan het voorstel maar beter niet overnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.