Agenda

19e Open Weekend Struisvogelboerderij Monnikenwerve

t/m 16-05-2016 - Struisvogelboerderij Monnikenwerve, Hogewg 1 4524KG Sluis, Sluis
272 Pluimveehouderij

Details evenement

14 - 16 mei 2016
10:00 uur
Struisvogelboerderij Monnikenwerve, Hogewg 1 4524KG Sluis, Sluis
Struisvogelboerderij Monnikenwerve
info@destruisvogel.nl
0117-492131
gratis
19e OPEN WEEKEND
STRUISVOGELBOERDERIJ MONNIKENWERVE


Tijdens het Pinksterweekend, 14, 15 en 16 mei 2016 organiseert Struisvogelboerderij Monnikenwerve aan de Hogeweg te Sluis voor de 19e keer haar jaarlijkse Open Weekend. De deuren zijn geopend van 10.00 tot 18.00 uur, toegang en rondleidingen zijn zoals gebruikelijk tijdens dit feestelijke weekend gratis. In 1997 werd dit weekend voor het eerst georganiseerd, maar er is in al die jaren veel veranderd op Monnikenwerve. Toch was de eerste editie een belangrijk moment in de opbouwfase van het bedrijf. De belangstelling was overweldigend met als gevolg dat het de aanzet werd tot een heuse traditie. De afgelopen jaren wisten er steeds enkele duizenden bezoekers de weg naar Monnikenwerve te vinden met Pinksteren, de verwachtingen voor de editie van 2016 zijn dan ook hoog gespannen. Voor veel bezoekers is het Pinksterbezoek aan de Struisvogels een vast punt op de jaarkalender geworden, voor anderen juist de gelegenheid om juist voor het eerst kennis te maken met de loopvogels. Met Pinksteren horen we heel vaak: “Ik had al zo vaak eens langs willen komen, maar het kwam er nooit van, nooit geweten dat er in Zeeuws Vlaanderen zo een bijzondere boerderij was!” aldus eigenares Susanne de Bruijckere, “Na het eerste bezoek zien we die mensen vaak in het hoogseizoen terug met de rest van de familie of bijvoorbeeld met een bedrijfsuitje”.

Er is dan ook heel wat te beleven op Monnikenwerve, vanzelfsprekend zijn er de Struisvogels, inmiddels ongeveer 180 stuks. Van kleine kuikens tot de immense broeddieren, alles is van dichtbij te bekijken. Tijdens de rondleidingen die ieder uur worden gehouden (indien nodig vaker) komt de bezoeker alles te weten over deze van oorsprong Afrikaanse loopvogel. Wat eten ze, hoe oud kunnen ze worden, hoe hard kunnen ze lopen, wanneer steken ze hun kop in het zand, maken ze geluid etc. In de gezellige tearoom met uitzicht over de weilanden kan men onder het genot van een drankje alle vogels nog eens grondig observeren, bij goed weer is er vanzelfsprekend ook een terras. Maar ook als de zon het laat afweten is er niets aan de hand, de bezoeker kan alle vogels ook vanuit de schuren bekijken, dus zelfs bij regenachtig weer is Monnikenwerve prima te bezoeken. De winkel heeft een facelift ondergaan en is nu geheel in Afrikaanse stijl. Je kunt er diverse struisvogelproducten zien en kopen. Zo zijn er de prachtig glimmende eieren die uitstekend als decoratie dienen. Van de eieren wordt er tevens een overheerlijke likeur bereid (een soort advocaat), die natuurlijk verkrijgbaar en te proeven is. Ook is er traditiegetrouw de inmiddels bekende struisvogelcake voor bij de koffie. Eén struisvogelei is genoeg om 7 of 8 cakes mee te bakken, het ei heeft namelijk de inhoud van ongeveer 25 kippeneieren! Het hoofdproduct van de struisvogel is het lekkere en cholesterolarme Struisvogelvlees. Tijdens dit weekend is het vers verkrijgbaar. Natuurlijk kunt het vlees ook proeven, het bekende “Broodje Struisvogelhamburger” ontbreekt ook tijdens de open dagen van 2016 niet. De veren worden verwerkt in o.a. plumeaus en het vet van de struisvogel wordt verwerkt tot cosmeticaproducten, zoals struisbalsem en huidlotion. Daarnaast heeft het eigen huismerk struisvogellederwaren “F.Lorinz” in enkele jaren een behoorlijke bekendheid gekregen.

In de beginjaren werden er maar mondjesmaat eieren uitgebroed op Monnikenwerve. Door de jaren heen kwamen er toch steeds meer eigen broeddieren, inmiddels zijn er ongeveer 40 volwassen loopvogels op de boerderij. Zij zorgen voor de eieren die in de grote broedmachines worden uitgebroed. Hierdoor kan Monnikenwerve zelf voor de jonge aanwas van kuikens zorgen. De broeierij die zoon Floris de Bruijckere in 2010 is begonnen was één van de laatste stukjes in de puzzel om de gehele cyclus van ei tot slachtvogel, tot broedvogel zelf te kunnen verzorgen. Bovendien wordt er een steeds groter deel van het voer op de eigen akkers verbouwd. Dit alles maakt het bedrijf aan de Hogeweg uniek in zijn soort. “Ik ben dan ook trots dat we nu al voor de 18e keer dit Open Weekend kunnen organiseren en alles aan het grote publiek kunnen laten zien” aldus Susanne de Bruijckere.
Struisvogelboerderij Monnikenwerve is natuurlijk ook op internet en op facebook te bezoeken. Surf naar: www.destruisvogel.nl of naar www.facebook.com/StruisvogelboerderijMonnikenwerve voor een voorproefje op deze Pinksterdagen. Er is voldoende parkeergelegenheid en het bedrijf is prima te bezoeken voor mindervaliden. Honden zijn toegelaten, mits aangelijnd. U vindt Struisvogelboerderij Monnikenwerve op het volgende adres:

Struisvogelboerderij Monnikenwerve
Hogeweg 1
4524 KG Sluis (tussen Sluis en Aardenburg richting Heille)
Tel. +31 (0)117-492131
www.destruisvogel.nl
info@destruisvogel.nl
WANNEER:
14, 15 en 16 mei 2016 van 10.00-18.00 uur.