Agenda

Twentse Landdag

Ledeboerpark, Hengelosestraat, Enschede
464 Evenementenhal

Details evenement

20 september 2015
10:00 uur
Ledeboerpark, Hengelosestraat, Enschede
Stichting Stawel
info@stawel.nl
06-51372588
0
TWENTSE LANDDAG

20 september 10:00 – 17:00 uur

Dit mag u niet missen!

Ledeboerpark te Enschede


Stad ontmoet platteland

 

Het is weer tijd voor een bruisende ontmoeting tussen stad en platteland gecombineerd met cultuur in het Ledeboerpark, de Twentse Landdag!
Bezoekers kunnen tijdens deze zesde editie genieten van landelijke, culinaire en culturele activiteiten in een prachtige, groene omgeving.

Proef de streekproducten van de boerderij, maak kennis met diverse agrarische- en plattelands organisaties, bezoek de jongveekeuring of discussieer mee met LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie) over de gevolgen van steeds veranderende nationale en Europese regels en van de lage prijzen voor landbouwproducten en de daarmee gepaard gaande acties in Europa.

Kinderen kunnen ponyrijden en meedoen aan de speurtocht ‘Toer de Boer’. Ook is er een kinderboerderij, een klauterberg van stro en zijn er allerlei kinderactiviteiten vanuit Natuureducatie.

JONGVEEKEURING

Twaalf veehouders komen weer met 40 kalveren naar de Twentse Landdag. Daarnaast zijn er een zestal koeien van verschillende rassen/kleuren melkkoeien, zoals zwartbont, roodbont, fleckvieh, brown swiss, witrik en jersey.
Bijzonder is de zwartbonte koe van Stefan Strootman uit Lonneker. Zij heet Grille 5724 en is voor de derde keer op de Twentse Landdag. Grille is inmiddels al 15 jaar! oud (geboren op 27 januari 2000) en heeft al heel wat bijzondere prestaties op haar naam staan. Ze is de moeder van 13 kalveren en heeft in totaal al meer dan 100.000 kg melk en 10.000 kg vet en eiwit. Dit is een zeer uitzonderlijke prestatie en op haar leeftijd is ze nog altijd de “grande dame” in de stal van Stefan. Qua prestatie te vergelijken met die van een topatleet die continu bovenaan de ranglijst staat zoals Epke Zonderland.

STREEKPRODUCTEN- en INFORMATIEMARKT
Ongeveer 60 standhouders zullen zich in het park presenteren met streekproducten die geproefd en gekocht kunnen worden. Daarnaast zijn er diverse organisaties die zich presenteren met hun activiteiten.

LIVE COOKING
Dit jaar hebben we ook een nieuw en verrassend culinair onderdeel: in samenwerking met Qlina Foodweb presenteren wij een kookeiland waar een aantal Twentse topchefs gerechten zullen bereiden met streekproducten. De Wilmersberg, Dorset, het Theaterhotel, Gasterij de Oale Marckt en het Seminar doen mee!

KINDERACTIVITEITEN
Voor de kinderen is er o.a. kinderyoga rondom een natuurverhaal en met muziek oefenen met verschillende yoga houdingen. Kinderyoga staat voor spelen, bewegen, fit worden en samenwerken. Superleuk om te doen.
Bij de ‘koeienkraam’ is de presentatie van het scholenproject melkveehouderij met een model-melkkoe, spelen, proeven van zuivelproducten, schminken en een puzzeltocht met prijzen.
Poppenkast de Kiekkast speelt ‘Jan Klaassen en Katrijn op de groene toer’, waarbij Jan, Katrijn, Heks Espelonia en agent Groen weer spannende avonturen beleven.
De Enschedese kinderboerderijen presenteren zich met grote huisdieren en een speciale knuffelhoek met konijnen en cavia 's. Heb jij een vraag over een huisdier? Vraag het aan de beheerders!
Mini moestuintjes
Je eigen mini moestuinpotje maken met broccolikers. Vandaag zaaien, volgende week lekker opeten!

Maak onder begeleiding  een ritje op een van de pony’s van manege ’t Roessingh.
Paarden zijn fantastische spiegels, ze reageren op non- verbale signalen die mensen uitzenden. Ze voelen feilloos aan of wat je van buiten laat zien klopt bij wat er van binnen bij je speelt. Durf jij in de spiegel te kijken? Manege 't Roessingh geeft een demonstratie.

Multiplayer Koe is niet zomaar een springkussen. Kom spelen, klimmen en springen in dit prachtige springkussen.

 

CULTUUR
De Koninklijke Enschedese Leo Harmonie is een muziekvereniging waarbij het met plezier muziek maken voorop staat, voor jong als oud. Voor elk wat wils. Zo kun je op blokfluitles komen, samen leren drummen bij de drumband maar ook in het harmonie orkest komen spelen.

Bij de Koninklijke Enschedese Leo Harmonie wordt dan ook muziek gespeeld passend bij al deze leeftijdscategorieën. Te denken aan klassieke nummers, Musical nummers maar ook verscheidende marsen.

Tijdens de Twentse Landdag laat de Enschedese Volksdansvereniging Agapó diverse swingende dansen zien. De groep richt zich onder meer op dansen uit de Balkan. Deze middag wordt het publiek aan de hand genomen om een reis te maken langs verschillende landen en streken. Je kunt genieten van de vrolijke, levendige folklore- en wereldmuziek, zoals in die landen gedanst wordt.

4-Tunes is een zanggroep bestaande uit 16 leden onder leiding van Jeffrey Bokma, op de piano begeleid door Tom Westhuis. Ongeveer anderhalf jaar geleden is de groep gestart met een aantal enthousiaste mensen, die vooral ontspannen maar met een oor voor kwaliteit wilden gaan zingen.

Het repertoire bestaat uit popnummers uiteenlopend van Katy Perry tot Boudewijn de Groot. Het accent van 4-Tunes ligt vooral in de bijzondere arrangementen, teksten, sfeer en gevoel .