Agenda

Farm & Country Fair

t/m 28-06-2015 - IJzerlo, Aalten
507 Rundveehouderij, Mechanisatie

Details evenement

26 - 28 juni 2015
10:00 uur
IJzerlo, Aalten
IJzerlo's Landschap
info@coutnryfair.nl
0543-466294
15, tot 14 jaar € 5,00

Op 26, 27 en 28 juni wordt voor de 20ste keer de Farm & Country Fair in Aalten georganiseerd. Op deze Fair staat het moderne boerenleven volop in de belangstelling. De deelnemende agrarische bedrijven en organisaties zorgen zonder uitzondering voor een gigantische promotie van het boerenleven. Ook  LTO Achterhoek Oost neemt al heel lang deel aan dit evenement, dit jaar in samenwerking met de afdeling Groen van Chr. College Schaersvoorde.

 

De Farm & Country Fair is twintig jaar geleden opgezet om op een bijzondere manier de landbouw in de schijnwerpers te zetten. Een evenement zoals dit was er toen niet in Nederland, maar ook nu nog  is de Farm & Country Fair een buitenbeentje in de wereld van de fairs. Deze fair is vergelijkbaar met de grote Engelse plattelandsbeurzen en heeft een oppervlakte van zo’n 12 hectare plus bijna 20 hectare parkeergelegenheid voor bezoekers en deelnemers .

 

Annie Schreier, vertegenwoordigster voor het CDA in het Europees Parlement, verricht de opening. Tijdens deze officiële  bijeenkomst krijgen de genodigden een korte update door Stichting DAAN, De Agrarisch Ambassadeur van Nederland. De DAAN wordt gezocht door de agrarische sector met behulp van burgers en wordt in juni 2016 tijdens de Fair gepresenteerd. Ook houden een aantal nieuwe agrarisch getinte initiatieven zoals Farm Food Channel en Tractor Ted een korte presentatie over hun werk.

 

De op de Fair aanwezige agrarische bedrijven  en organisaties zorgen voor een gigantische promotie van de Nederlandse landbouw. Ze staan er voor de landbouwsector zelf, maar vooral ook voor mensen van buiten de sector. In deze stands kan men zien waar de producten vandaan komen die in de supermarkt liggen, hoort men wat er in veevoer zit, de dierenartsen vertellen over gezondheid van de veestapel, er wordt uitleg gegeven over diverse landbouwmachines en men mag zelf ervaren hoe het is om op een tractor te rijden. Hierdoor wordt er veel begrip gekweekt over de landbouwvoertuigen op de rijweg. De vele tientallen rassen koeien-, schapen en geitenrassen maken de landbouwpresentatie compleet. Het ministerie van EZ geeft jaarlijks een vergunning af voor het showen van varkens, hiervoor worden zware voorschriften gehanteerd en uiteraard nagekomen.

 

De dagelijkse tocht naar het melkveebedrijf naast de Fair is altijd zeer gewild. Op deze manier kan het publiek zien hoe de koeien worden gemolken en krijgt men uitleg over de veestapel.

Ook de grote tent met streekproducten en de verwerking van boerderijproducten in het kooktheater trekt de aandacht van veel mensen. Ruim 400 winkels en organisaties presenteren een grote variatie aan producten die meestal een link met het plattelandsleven hebben. Van de Big Challenge tot de Lyme Vereniging, van buitenkleding tot producten van Aviko.

 

Natuurlijk is er ook plek voor ontspanning. Net naast de Fair ligt het follybos vol nieuwe bizarre creaties en onverwachte ontmoetingen, zoals de gestrande boot, de lachspiegels en de rode tunnel. Tijdens de Fair hebben bezoekers eenmalig gratis toegang tot het enige follybos van Nederland, bekend van tv programma’s met Harm Edens en Rob Kamphues.