Foto: Ronald Hissink AlgemeenAchtergrond

Specialisatie boerenbedrijven over hoogtepunt heen

Er is geen verdere specialisatie op agrarische bedrijven meer te ontdekken, dat stelt het CBS in de nieuwe Landbouwtelling.

De specialisatiegraad is berekend door de standaardopbrengst die bedrijven uit die sector halen uit hun kernactiviteit, te delen door de standaardopbrengst die alle bedrijven samen uit die activiteit halen. Volgens het CBS is in de varkenshouderij de kernactiviteit het houden van varkens, en in de melkveehouderij is dat het houden van melkvee.

Melkveebedrijven blijken zich in de laatste jaren niet verder te hebben gespecialiseerd. De specialisatiegraad bleef steken op 81%. In de varkenshouderij is de laatste drie jaar de specialisatiegraad constant en blijven steken op 91%. De specialisatie in de varkenshouderij en melkveehouderij lijkt voltooid, stelt het CBS, omdat de standaardopbrengst uit de kernactiviteit niet meer toeneemt.

Akkerbouw meer diversificatie

In de akkerbouw is zelfs sprake van diversificatie, dat is een afname van de specialisatiegraad. De specialisatiegraad in deze sector daalde de laatste drie jaar van 76 naar 73%. Dit betekent dat op de gespecialiseerde akkerbouwbedrijven een kleiner deel van de standaardopbrengst is gehaald uit akkerbouwactiviteiten is gehaald op gespecialiseerde akkerbouwbedrijven.

Beheer
WP Admin