Home

Achtergrond 1248 x bekeken

Olieprijs daalt scherp

De olieprijs is deze week opnieuw gedaald. Woensdag sloot handelsplatform Behr af op $46 per vat (159 liter). Donderdag stond de koers nog weer verder in de min.

Eind vorige week werd de markt gedomineerd door de Amerikaanse olievoorraden en dalende productie. De Amerikanen voorspelde een recordafname van ruim 14 miljoen vaten, waarna de olieprijs vlak voor het weekend plotseling steeg naar bijna $50 per vat. Volgens marktanalisten van Essent keken de handelaren na het weekend nog eens kritisch naar deze cijfers. Die daling in voorraden bleek vooral veroorzaakt door productiebeperkingen door orkaan Hermine waarna de olieprijs zakte.

Dieselprijs 83 cent

Farmers4all noteerde een dieselprijs van 83 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

Gasprijs

De gasprijs daalde deze week eveneens. Onderhoud aan Noorse pijpleidingen zorgde aan het eind van vorige week voor een groot verschil tussen de dagprijzen en langetermijnprijzen. Sinds het begin van deze week is er beduidend minder onderhoud en de dagprijzen laten ook een daling zien. Donderdagmiddag noteerde TTF contractprijzen voor 2017 van 14,26 cent, 2018 is 14,97 cent en 2019 is 15,26 cent per kuub. ATG noteerde donderdagmiddag een dagprijs van 11 cent, een kleine daling ten opzichte van vorige week.

Elektraprijzen

De dagprijzen voor elektra kwamen voor het weekend lager uit dan de markten verwachten, dit vanwege meer wind- en zonopbrengst dan in eerste instantie werd voorspeld. Na het weekend was juist een omgekeerd beeld te zien, de prijzen kwamen hoger uit. Dit werd veroorzaakt door ongepland onderhoud aan Belgische kernreactoren Thiange 1 en 2. APX noteerde een prijs van €42,16 per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.