Home

Achtergrond 1244 x bekeken

Olieprijs daalt opnieuw, gasprijs stijgt licht

De olieprijs is deze week opnieuw gedaald naar $47 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Aanvankelijk noteerde de olieprijs $49,56 per vat. Dinsdag zakte prijs met een dollar en woensdag nog eens met $1,50.

De prijsdaling komt door de Opec-vergadering gepland eind september. De olieminister van Saoedi-Arabië heeft de verwachtingen over een akkoord tijdens de aankomende Opec-bijeenkomst wat getemperd. Saoedi-Arabië blijft de afgelopen weken op recordniveau produceren. Ook Irak voert de productie verder op. De vraag naar olie neemt echter niet toe. Dat schrijven marktanalisten van Essent in hun weekanalyse.

Inkoopcollectief Farmers4all noteerde deze week een dieselprijs van €83,95 per 100 liter. Minimale afname is 1.000 liter.

Lichte stijging gasprijs

De gasprijs is licht gestegen ten opzichte van vorige week. ATG noteerde donderdag een dagprijs van 11,39 cent per kuub. Vorige week was dit bijna 11 cent. Ook de langetermijnprijzen daalden iets. TTF noteerde donderdag voor 2017 14,55 cent per kuub, 2018 15,32 cent en 2019 15,41 cent. Agro-Energy meldt op zijn website dat de grote Britse gasopslag Rough de komende winter toch veel meer gas blijkt te kunnen leveren dan eerder aangekondigd. Vanaf 1 november is 85% van de capaciteit beschikbaar in plaats van de eerder vermelde 15%.

APX noteerde een elektraprijs van €35,4 per MWh voor piekuren. De vraag naar elektriciteit in Frankrijk neemt aanzienlijk toe onder invloed van het warme weer. Pas na het weekend neemt de windkracht in Nederland, Belgie en Duitsland toe. Dit zal direct zijn weerslag hebben op het aanbod van stroom en de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.