Mestvergisters draaien op halve kracht - Foto: Hans Prinsen AlgemeenAchtergrond

Mestvergisters draaien op halve kracht

De huidige mestvergisters draaien niet op volledige capaciteit. Het gemiddeld aantal vollasturen is in 2015 blijven staan op 4,2 duizend. Dat is de helft van het theoretisch maximum. Dat staat in het CBS-rapport Hernieuwbare energie in Nederland.

Mogelijk speelt hierbij mee dat co-vergisting van mest het momenteel moeilijk heeft door de hoge prijzen van de co-substraten en de lage prijzen voor elektriciteit. Volgens het CBS heeft het lage aantal draaiuren te maken met de hoge prijzen van vooral hoogcalorische co-substraten, waardoor deze minder zijn gebruikt. Laagcalorische stromen leveren minder biogas op per ton. Daar komt bij dat de veranderingen in het menu van de co-vergisters leidt tot toename van de risico’s op verstoring van het biologische proces. Met co-vergisting van mest wordt de productie van biogas uit het vergisten van mest, samen met andere plantaardige materialen bedoeld. Mais is een belangrijk co-product dat wordt meevergist. Vanwege de hoge prijzen wordt er steeds minder mais meevergist.

Toename mestvergisting

De schaalgrootte van de mestvergisting neemt toe. Was het elektrische vermogen per locatie eind 2005 nog 0,3 MW, eind 2015 was dat toegenomen tot 1,4 MW. De laatste jaren wordt steeds ruim 2 miljard kg natte biomassa vergist, waarvan ruim 60% mest was. In 2015 was dat met ruim 2,5 miljard kg en daarvan bijna 70% mest iets toegenomen. De totale mestproductie in Nederland was 76 miljard kg. Ongeveer 3% daarvan ging dus in 2015 de vergisters in.Een nieuwe ontwikkeling is de toename van de warmteproductie. Dit gaat vooral om extra warmtebenutting – bijvoorbeeld voor het drogen van het digistaat – op bestaande installaties waarvoor vanaf 2012 SDE-subsidie geldt.

Beheer
WP Admin