Home

Achtergrond 1911 x bekeken

Verkiezingen VS (3): landbouw blij met Trumps running mate Mike Pence

Aan Donald Trump als presidentskandidaat moesten Amerikaanse boeren even wennen. Maar sinds hij Mike Pence als kandidaat voor het vicepresidentschap naar voren schoof, klinkt er instemmende goedkeuring. Zeker in Indiana, waar Pence gouverneur is.

Op de 60.000 boerenbedrijven die de staat Indiana rijk is, waren er tot voor kort redenen genoeg om niet enthousiast te zijn over Donald Trump als presidentskandidaat voor de Republikeinse Partij. Tot hij uit alle gegadigden juist die ene persoon als 'running mate' koos die het dichtst van alle kandidaten bij de Amerikaanse landbouw staat: Mike Pence.

In Indiana, een noordelijke staat tegen de Grote Meren aan, maakt dat wat uit. Net als veel buurstaten produceren de uitgestrekte akkers rond Indianapolis vooral mais, soja, pluimvee- en varkensvlees. Met een totale agrarische productie van $13 miljard in 2014 schaart Indiana zich in de top 10 van belangrijkste landbouwstaten.

"Indiana is landbouw’’, stelde Mike Pence vier jaar geleden in een interview met de Indiana Prairie Farmer. Pence voerde campagne voor het gouverneurschap na een reeks van zes tweejarige termijnen als parlementariër in Washington. Op Capitol Hill bemoeide hij zich regelmatig, tot plezier van het American Farm Bureau, met agrarische onderwerpen.

Lees meer over de verkiezingen in de Verenigde Staten in het dossier.

Droomkandidaat voor de landbouw

"Voor landbouw is hij de droomkandidaat", zegt Don Villwock, ex-voorzitter van het Indiana Farm Bureau, en afgelopen januari nipt verslagen in de strijd om het voorzitterschap van de landelijke boerenorganisatie. "Hij is een goede luisteraar en zoekt informatie over onderwerpen bij alle verschillende sectoren", zegt Villwock, die zichzelf pontificaal als 'fan van Pence' betitelt.

Meer landbouwbestuurders sluiten zich aan bij die lofprijzingen. "We zijn bemoedigd dat het een kandidaat is die weet wat er onder boeren leeft, en die waarschijnlijk begrijpt welke kant van een koe wat doet", grapt Colin Woodall, lobbyist voor de National Cattlemen’s Beef Association. Pence liet volgens veehouders een goede indruk achter als lid van de landbouwcommissie in het Huis van Afgevaardigden.

Cleveland, Ohio: De republikeinse presidentskandidaat Donald Trump presenteert zijn running mate Mike Pence, gouverneur van Indiana, op de conventie van zijn partij, eerder deze maand.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
Cleveland, Ohio: De republikeinse presidentskandidaat Donald Trump presenteert zijn running mate Mike Pence, gouverneur van Indiana, op de conventie van zijn partij, eerder deze maand.

Foto: ANP

Oog voor belang agrosector

Als gouverneur heeft Pence altijd het belang van de agrosector erkend. "Landbouw is terug in een rol van economische prioriteit’’, zei hij in hetzelfde interview. Afgelopen april tekende de conservatieve politicus een wet die een verlaging betekent in onroerendgoedbelasting voor boeren in Indiana. Het levert de sector alleen in 2018 al $50 miljoen op.

Een andere vraag is of Pence naast boeren meer kiezers naar Trump trekt. Vanuit Democratische hoek zijn er genoeg analisten die Pence als 'rampzalig voor Indiana' zien. Maar juist zijn strengere wetgeving rond abortus en conservatieve opstelling wat betreft homorechten leveren Pence punten op bij de Republikeinse achterban.

Vrijhandel en migratie twistpunt

Met Trump moet Pence nog wel een stevig robbertje vechten over twee belangrijke onderwerpen: vrijhandel en migratie. Terwijl de vastgoedmiljardair, net als Hillary Clinton, zich afzet tegen nieuwe vrijhandelsakkoorden, stelde Pence eerder: "Akkoorden met de Pacific en met Europa leveren bedrijven in Indiana een reeks nieuwe kansen op en helpen om de werkgelegenheid te laten groeien."

Ook wat migratie betreft liet Pence zich, zeker in Washington, een stuk gematigder uit dan de rauwe retoriek van zijn partner voor het Witte Huis. "Het wordt interessant om te zien of ze elkaar kunnen naderen en of Pence erin slaagt Trumps mening enigszins te temperen", zegt Patrick Pfingsten, een politiek lobbyist uit Indiana. "Of misschien is Pence wel verteld: over deze onderwerpen houd je je kaken op elkaar."

Wetenschapsjournalist Natalie van Hoose: 'Reeks Hollandse namen op Purdue Universiteit'

Ze mag afstammen van Nederlanders die al in de zestiende eeuw bij Nieuw Amsterdam (het huidige New York) aan wal stapten, Natalie van Hoose kijkt gewoon naar Boer Zoekt Vrouw. De jonge vrouw uit Florida is wetenschapsjournalist op een van de belangrijkste agrarische universiteiten van de Verenigde Staten: Purdue Universiteit in West Lafayette, Indiana.

Natalie van Hoose, wetenschapsjournaliste van Purdue University in West Lafayette, Indiana: "Purdue University staat maar twee plekken achter Wageningen UR."</p>
<p><em>Foto: RBI</em>
Natalie van Hoose, wetenschapsjournaliste van Purdue University in West Lafayette, Indiana: "Purdue University staat maar twee plekken achter Wageningen UR."

Foto: RBI


Van Hoose: "De College of Agriculture stamt uit 1869 en we doen onderzoek, geven les en helpen elke gemeente in Indiana aan kennis die onze onderzoekers hebben opgedaan.’’ In een wereldwijde ranglijst over 2015 van meest invloedrijke land- en bosbouwuniversiteiten staat Purdue Universiteit vijfde. Slechts twee plekjes achter Wageningen Universiteit.

Van belang voor Amerikaanse boeren is bijvoorbeeld het toegepaste maisonderzoek op Purdue. "Wanneer neemt de mais het meeste voedsel en stikstof op uit de bodem? Zowel uit kosten- als milieuoogpunt van groot belang. Tony Vyn, met ook Nederlandse wortels, leidt die studie. Als je naar de onderzoekerslijst kijkt, vind je een hele reeks Hollandse namen", zegt Van Hoose.

Zelf is Van Hoose dochter van een visser uit het dorp Coco Beach, Florida. "In onze familie kwamen verschillende melkveehouders voor. Nadat de voorouders Van Hoose aankwamen in Nieuw Amsterdam splitste de familie zich. Wij stammen af van de tak die naar het Zuiden reisde. Eigenlijk wist niemand van onze familie veel over dat verleden."

Maar toen Van Hoose in 2005 naar Utrecht kwam om te studeren, 'voelde dat gelijk behoorlijk vertrouwd'. Ze leerde Nederlands, maakte Hollandse vrienden en reisde er in 2009 opnieuw naartoe. "Ik kan niet wachten op het nieuwe seizoen van Boer zoekt Vrouw! De regionale dialecten zijn een uitdaging, maar met Nederlandse ondertitels kom ik een heel eind."

Of registreer je om te kunnen reageren.