Home

Achtergrond 2175 x bekeken

'Verdeeldheid belangenbehartigers slechte zaak'

Een zeer opmerkelijke ontwikkeling. Dat mag een mogelijke fusie van LTO Varkenshouderij en varkenshoudersvakbond NVV wel worden genoemd.

Het is een teken aan de wand dat de bestaande structuren, waar lang op is vertrouwd, aan het afbrokkelen zijn. Het lijkt helemaal niet zo lang geleden dat LTO en NVV het regelmatig fel oneens waren. Kennelijk heeft het gezamenlijk belang als varkenshouders voorrang gekregen. Of dat ook gaat betekenen dat er opnieuw een nieuwe NVV opstaat, zal nog moeten blijken.

Sectoren op één lijn krijgen steeds moeilijker

Dat het binnen LTO steeds moeilijker wordt om alle sectoren op één lijn te krijgen is al lang duidelijk. Het bleek afgelopen week maar weer bij het jaarlijkse verzoek om uitstel van het uitrijverbod van mest. Het verzoek kwam dit jaar als eerste vanuit loonwerkerskoepel Cumela. Slecht weer in het voorjaar en een verlate graanoogst zijn verantwoordelijk voor het niet kunnen uitrijden van mest.

Vervolgens dreigt dat een flink deel van de mest, die anders op de grond kan worden aangewend, niet uitgereden mag worden na 31 augustus vanwege het uitrijverbod. Dat treft varkenshouders, maar ook een deel van de melkveehouders zal nog wel mest willen afvoeren. Geen wonder dat de NVV het verzoek van Cumela van harte steunt.

LTO Melkveehouderij beducht voor aanscherping derogatie

LTO Varkenshouderij bleef stil. Wellicht heeft dat te maken met het standpunt van LTO Melkveehouderij en LTO Akkerbouw. Die willen het verzoek van Cumela niet steunen, in ieder geval vorige week nog niet. Ze vrezen dat er weer een verkeerd signaal richting Brussel gaat. En daar staat het Nederlandse mestbeleid er al niet zo goed op. LTO Melkveehouderij is beducht voor een dreigende aanscherping of afschaffing van de derogatie. Akkerbouwers willen kunnen onderhandelen over beter passende, lees hogere, bemestingsnormen. Melkveehoudersvakbond NMV is wel voor uitstel.

Verdeeldheid organisaties opnieuw aangetoond

Kortom, het is opnieuw een grote tentoonstelling van verdeeldheid die dwars door sectoren en organisaties loopt. Dat dient zo uiteindelijk geen enkel belang meer. Gezien de grote verschillen die er zijn misschien niet verwonderlijk, maar het blijft een slechte zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.