Er zit veel ruimte tussen de ¬ 267 boerentarief die de NVWA vraagt en een brutoloon van ¬ 56 voor de dierenarts die de klepkeuring daadwerkelijk uitvoert. <br /><em>Foto: Bert Jansen</em> AlgemeenAchtergrond

Snel duidelijkheid nodig over tarief klepkeuring

Bijna de helft van de €267 die een boer moet betalen voor een klepkeuring van een uur gaat naar overhead-kosten van de NVWA. Uiteindelijk is een derde van dat tarief, circa €91, beschikbaar voor de uitvoerende dierenarts. Dat blijkt uit een onderbouwing door de NVWA van de tarieven 2016.

In de grafiek (zie hieronder) is de verdeling van de €267 die een boer aan de NVWA betaalt voor een klepkeuring van een uur weergegeven. Het tarief is overigens lager naarmate een keuring langer duurt.

Voor klepkeuring resteert €56 bruto voor dierenarts

Voor de uitvoering van de klepkeuring van een uur betaalt de NVWA €105 (inclusief €28 voorrijkosten) aan de zzp’ers of aan uitvoeringsorganisatie Flexvet. Na verrekening van alle kosten, zoals werkgeverslasten, arbeidsongeschiktheidsverzekering en een ‘paar euro’ vergoeding voor de facturering en bureaukosten van Flexvet, resteert dan uiteindelijk een brutoloon van €56 bruto voor de dierenarts. Dan zijn de voorrijkosten, vakantiegeld, overige reserveringen, pensioenpremie en een vergoeding voor studiepunten ook verrekend volgens de NVWA.

Gebrek aan dierenartsen en moeizame werving

Kortom, een flinke cijferbrij waar eerder dit jaar al vragen over zijn gerezen. Vorige week werd opnieuw duidelijk dat er gebrek is aan dierenartsen om keuringen uit te voeren en dat de wervingsactie zacht gezegd niet stormloopt. Pijnpunt voor dierenartsen is nog niet eens direct het brutoloon zoals dat door Flexvet als tussenpersoon wordt betaald. Maar het loopt spaak door onder meer de extra tijd die een dierenarts kwijt is buiten de tijd die hij in rekening kan brengen. Hij heeft immers ook reistijd, die niet volledig door de voorrijkosten wordt gedekt. En hij of zij moet de nodige administratie ook bijwerken. Nog los van de vraag of dat allemaal is in te passen in de eigen praktijk.

Pijnpunt voor dierenartsen is nog niet eens direct het brutoloon zoals dat door Flexvet als tussenpersoon wordt betaald. Het loopt spaak door onder meer de extra tijd die een dierenarts kwijt is buiten de tijd die hij in rekening kan brengen.

Groot gat tussen €267 boerentarief en €56 loon voor dierenarts

De grote vraag is nu niet alleen of het grote verschil tussen boerentarief en het uiteindelijke loon voor de keuringsarts terecht is. Er zit immers veel ruimte tussen €267 tarief en een brutoloon van €56. Het is te hopen dat snel het advies verschijnt van de Raad van State waar de Tweede Kamer eerder dit jaar om heeft gevraagd. Een andere vraag is of er niet een andere manier is te bedenken om dierenartsen in te zetten voor keuringswerk, een manier die tegemoetkomt aan hun bezwaren. Of dat wellicht toch weer meer mensen direct voor de NVWA aan de slag gaan. Meer uitvoerders op dezelfde, of liever nog minder, overhead zou dan het percentage overhead mooi omlaag kunnen brengen. Nog mooier zou het zijn als ook het tarief omlaag zou gaan. Bij €267 per uur lijkt daar ruimte voor te zijn.

Beheer
WP Admin