Home

Achtergrond 2240 x bekeken

Britse pond onder grote druk

Het Britse pond is flink in waarde gedaald nadat de Bank of England de rente met 0,25 procentpunt verlaagde tot 0,25%.

Het voor het eerst sinds 2009 dat de Britse centrale bank de rente verlaagt. De bank gaat de komende zes maanden ook voor 60 miljard pond aan Britse staatsobligaties kopen met nieuw geschapen geld. Geen wonder dus dat het pond zakte.

Tegenover de dollar daalde het pond nog het meest maar ook tegenover de euro was sprake van een duidelijke teruggang. Donderdag was een euro 86 pence waard en daarmee stond het pond tegenover de euro op het laagste niveau sinds de zomer van 2013. Voor de export van bijvoorbeeld groente en fruit en vlees naar het Verenigd Koninkrijk is dit slecht nieuws.

ING verwacht een verdere daling richting 88 pence in de komende weken. ABN Amro denkt dat 92 pence voor het einde van het jaar mogelijk is.

De koers van de euro tegenover de dollar bleef overigens stabiel. Het lijkt voor grote schommelingen wachten op een Amerikaanse verhoging van de beleidsrente in de tweede helft van het jaar of uiterlijk begin 2017. De verhoging zal de dollar in waarde doen toenemen en dus de export vanuit de Eurozone bevorderen.

De marktrente bleef deze week stabiel. Het interbancaire Euribor-tarief bleef steken op -0,297%.

Of registreer je om te kunnen reageren.