Home

Achtergrond 546 x bekeken

Voedselprijzen aangetrokken

De prijzen van graan, zuivel, vlees en suiker zijn in juni aangetrokken. De prijs van suiker is zelfs 15% gestegen door een tegenvallende oogst in Brazilië. Alleen de prijzen van oliezaden blijven vooralsnog achter.

Langzaam maar zeker trekken prijzen voor agrarische producten wereldwijd aan. De voedselprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie FAO steeg in juni met 4,2% ten opzichte van mei. Het is de vijfde maand op rij dat prijzen gemiddeld zijn gestegen. De opleving volgt op een lange periode van maandelijkse dalingen voor met name suiker, graan en zuivel.

Prijzen nu 60% hoger

De index ligt nu op 163 punten, wat betekent dat prijzen nu ruim 60% hoger liggen dan in de basisperiode 2002-2004. In 2015 lag de index gemiddeld op 164 punten, maar van 2011 tot en met 2014 lag de index ruim boven 200 punten. Graan is binnen de index maatgevend. Het is voor het overgrote deel van de mensen wereldwijd het belangrijkste hoofdbestanddeel van maaltijden en een spilgewas.

Aantrekkende maisprijzen

In juni is de prijs van graan 3% toegenomen. De toename is toe te schrijven aan aantrekkende maisprijzen. In Brazilië bleek in juni toch minder ton beschikbaar te zijn voor de export. De tarweprijs steeg de eerste weken van juni, om daarna te dalen vanwege berichten over recordopbrengsten in de VS en een beter dan verwachte oogst in de Zwarte Zee-regio. Rijst was stabiel; het is een gewas waarin traditioneel minder wordt gehandeld.

Suiker schiet door dak

De suikerprijs is in juni echter het grootste verhaal. De index bereikte in 2012 een top van 368 punten, om daarna langzaam maar zeker af te brokkelen. Dit jaar schommelt de prijs enorm. De index lag in juni met 276 punten 50% hoger dan in februari. De Braziliaanse oogst valt tegen en nat weer zorgt dat minder suiker per ton riet wordt geproduceerd.

Bovendien verhoogden de Brazilianen de bijmengplicht voor bio-ethanol. In Brazilië wordt de bijmengplicht flexibel toegepast, als een manier om de suikermarkt enigszins te sturen.

Er was in juni geen groot verschil tussen de prijsontwikkeling van kaas, boter en poeder. <br /><em>Foto: ANP</em>
Er was in juni geen groot verschil tussen de prijsontwikkeling van kaas, boter en poeder. 
Foto: ANP

Zuivelprijzen iets hoger

De zuivelprijsindex is 8% gestegen. Nog altijd liggen prijzen zo’n 14% achter bij een jaar eerder. De prijs trekt wat aan, omdat de perspectieven voor het melkjaar 2016/2017 in Oceanië onzeker zijn. Ook stijgen prijzen, omdat in de EU in april de rem is gezet op de zuivelproductie. Er was deze maand geen groot verschil tussen kaas, boter en poeder.

Varkensvlees omhoog

De vleesprijs steeg 2,4%. Varkens- en schapenvlees stegen het hardst in prijs. In de EU was volgens de FAO een tekort aan varkens voor de slacht, terwijl het gemiddelde gewicht lager lag. Varkensvlees leverde met name in de export meer op. De prijs van schapenvlees is vooral gestegen door een gekrompen veestapel in Nieuw-Zeeland en Australië.

Prijzen voor plantaardige oliën zijn gedaald, zij het met minder dan 1%. De wereldwijde vraag naar palmolie neemt af en Indonesië en Maleisië zitten op piekproductie. Het lijkt er volgens de FAO ook op dat in met name Oekraïne en Rusland de beschikbaarheid van raapzaad en zonnebloemzaad voor de wereldmarkt erg hoog is. De prijs van soja steeg dan weer vanwege de eerder genoemde productieproblemen in Brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.