Home

Achtergrond 7317 x bekeken 2 reacties

Geen noodhulp terwijl gewassen verrotten

Hoosbuien, hagel en een historisch neerslagoverschot hebben enorme schade aangericht op landbouwpercelen. De grootste problemen zijn in het Zuidoosten. Een impressie.

Voor de hagel- en waterschade in Zuidoost-Nederland komt geen noodfonds. De Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (Wts) wordt niet opengesteld. VVD en PvdA weerstaan in de Tweede Kamer de druk van praktisch de voltallige oppositie om de regering op andere gedachten te brengen.

Regering en Kamer zijn het wel eens dat de extreme weersituatie niet tot gevolg mag hebben dat gezonde bedrijven het loodje leggen. De onenigheid gaat vooral over de bijdrage van de overheid.

Verwerkers luiden noodklok

Ondertussen luidt Vigef, de vereniging van Nederlandse groente- en fruitverwerkende industrie, opnieuw de noodklok. De oogst van zomergroenten zoals doperwten en wortelen voor de diepvries- en conservenindustrie, blijkt al grotendeels verloren te zijn. Vooral in Limburg en Brabant, maar ook in andere delen van het land, zijn er problemen als gevolg van de vele regen, zegt Vigef. Oogstmachines kunnen het land niet op. Ook nieuwe teelten zoals sperziebonen kunnen niet worden gezaaid, omdat zaaimachines wegzakken.

Verwerkers draaien op halve kracht en proberen elders aan grondstoffen te komen. Dat is niet eenvoudig, want de schade beperkt zich niet tot Nederland. Ook in omringende landen zijn grote problemen als gevolg van de vele regen. Verwerkers durven nog geen indicatie te geven van de omvang van de schade.

<strong>Naam:</strong> Roland Freyaldenhoven (37).<br /><strong>Plaats:</strong> Heythuysen (L.).<br /><strong>Bedrijf:</strong> samen met vader circa 100 hectare fritesaardappelen; daarnaast nog bieten mais en conserven.<br /><em>Foto: Henk Riswick </em>
Naam: Roland Freyaldenhoven (37).
Plaats: Heythuysen (L.).
Bedrijf: samen met vader circa 100 hectare fritesaardappelen; daarnaast nog bieten mais en conserven.
Foto: Henk Riswick

Groen loof, maar toch stervende
Behoedzaam stuurt akkerbouwer Roland Freyaldenhoven de Case IH met Amazonespuit vanuit de kopakker de diepe modderige spuitpaden in. "Ook zonder GPS-besturing kan de trekker nu uit zichzelf recht rijden, grapt Freyaldenhoven wrang. Ondanks dat trekker en spuit op brede banden staan, heeft deze er op bepaalde plekken moeite mee. Dit perceel kan hij nog zelf spuiten. Hij heeft ook percelen waarin de sporen al zodanig diep zijn dat hij er zelf niet meer doorkomt. Daar spuit een loonwerker met een zelfrijder.
Opbrengstderving van 35%
De akkerbouwer teelt zo'n 100 hectare aardappelen op contract en vrij. "Al ben ik nu vooral voor het contractdeel aan het werk, de vrije overtonnen zijn verdwenen." Freyaldenhoven schat een opbrengstderving van 35% bij zijn bieten en 30% bij zijn aardappelen. Diverse percelen met Fontane en Agria zijn al geheel afgeschreven. Afnemer Weuthen heeft het contract al geannuleerd. Hij heeft ook aardappelen op contract bij Aviko, McCain en Agristo.
Afgestorven wortels
Het perceel Lady Amarella dat hij nu spuit, oogt ondanks de nattigheid nog vrij groen. Vorige week heeft hij er nog wat extra stikstof opgestrooid. Zo op het eerste gezicht lijkt dit perceel zich vrij goed te houden. Zelfs op plekken waar nu nog water tussen de ruggen staat, zijn de planten nog niet afgestorven. Freyaldenhoven stapt af en graaft wat planten uit op de drogere gedeelten. Hij schrikt ervan. Kleine knollen met grote witte lenticellen, afgestorven wortels en nu al groen en misvormingen. "Ondanks het groene loof lijkt de plant ondergronds behoorlijk schade te hebben opgelopen. Waarschijnlijk een kwestie van tijd dat ook deze planten geel wegkleuren. Ook phytophthora ligt op de loer. "Misschien is 30% schade wel veel te voorzichtig geschat, constateert Freyaldenhoven somber. Dit wordt niks."
Niet verzekerd
De verzopen percelen omploegen en opnieuw inzaaien lukt niet. Veel te nat. Daarbij, voor mais is het te laat en voor bonen sluit de uiterste zaaidatum 20 juli. Freyaldenhoven is niet verzekerd tegen regenschade. De verzekering is duur en de voorwaarden te ongunstig.
Bekijk ook het filmpje met teler Roland Freyaldenhoven.

 


 • <a href="http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Nieuws/2016/7/CSV-Covas-15-tot-20-bieten-niet-te-rooien-2828575W/">CSV Covas schat</a> dat 15 tot 20% van de percelen niet meer gerooid hoeft te worden door waterschade. Dit perceel bij America (L.) is er een van. Deze bieten herstellen niet meer.

  CSV Covas schat dat 15 tot 20% van de percelen niet meer gerooid hoeft te worden door waterschade. Dit perceel bij America (L.) is er een van. Deze bieten herstellen niet meer.

 • Veel 
maispercelen waren afgelopen voorjaar zo nat, dat de onkruidbespuiting nog steeds niet heeft plaatsgevonden. Dat gebeurt nu alsnog.<br /><em>Foto: Guus Queisen</em>

  Veel 
maispercelen waren afgelopen voorjaar zo nat, dat de onkruidbespuiting nog steeds niet heeft plaatsgevonden. Dat gebeurt nu alsnog.
  Foto: Guus Queisen

 • Door de regen overstroomden veel sloten, met rot in de naastgelegen aardappelen tot gevolg, zoals hier in IJsselstein (L.).<br /><em>Foto: Henk Riswick </em>

  Door de regen overstroomden veel sloten, met rot in de naastgelegen aardappelen tot gevolg, zoals hier in IJsselstein (L.).
  Foto: Henk Riswick

 • Treurige mais in Veulen (L.). De planten verstikken en kleuren geel en paars.<br /><em>Foto: Henk Riswick </em>

  Treurige mais in Veulen (L.). De planten verstikken en kleuren geel en paars.
  Foto: Henk Riswick

'Schandalig beleid van het waterschap'

Timmermans Agri Service zit slechts enkele kilometers van IJsselstein, de plaats waar in Nederland in juni de meeste neerslag is gevallen. Timmermans Agri Service heeft 8 zelfrijdende spuiten, waarvan 5 op brede banden en 3 op cultuurbanden. Sinds enkele dagen rijden ook de spuiten op cultuurbanden weer.

Na de regen was het modderen. Harm Timmermans, eigenaar Timmermans Agri Service: "De eerste keer door het water ging wel, omdat de ondergrond van de spuitpaden dan nog relatief stevig is. Maar de keer erop moesten de banden eerst 10 centimeter modder wegwerken." Een enkele keer zijn de spuiten met een trekker en lier los getrokken. Vastzitten is nog niet eens het ergste. Dat telers hun opbrengsten niet halen, is veel erger. Van sommige klanten spuit ik slechts de helft van het perceel, omdat we de andere helft al geheel kunnen afschrijven. Een andere klant, die zijn verzopen aardappelen nogmaals wilde bespuiten, heb ik geadviseerd er geen kosten meer aan te spenderen. Het moet nog wel iets brengen."

<strong>Naam:</strong> Harm Timmermans (48).<br /><strong>Functie:</strong> eigenaar Timmermans Agri Service.<br /><strong>Plaats:</strong> Veulen (L.).<br /><em>Foto: Henk Riswick</em>
Naam: Harm Timmermans (48).
Functie: eigenaar Timmermans Agri Service.
Plaats: Veulen (L.).
Foto: Henk Riswick

Schade €30.000 per hectare

Timmermans voert ook werkzaamheden zoals spuiten en spoelen uit voor lelietelers uit Noord-Holland. Door de nattigheid konden diverse percelen niet tijdig gekopt worden, waardoor de lelies volop in de bloei schoten. "Als de bloem eenmaal bloeit, gaat er geen energie meer naar de knol. Die percelen hoeven niet meer gerooid en gespoeld te worden. Voor telers een schadepost van wel €30.000 per hectare. Al met al kost mij de nattigheid dit jaar zo'n 15 tot 20% aan omzet. Ik heb anderhalve spuitmachine stilgezet en heb komende herfst veel minder te rooien en spoelen."

Waterschap

Timmermans heeft geen goed woord over voor het waterschap Peel en Maasvallei. Door slecht maaien was de waterafvoer abominabel. Sloten stroomden over. Dagen na de vele regen stonden de sloten nog steeds mutjevol. Stuwtjes werden niet op tijd verlaagd. "Ze laten de boeren gewoon aan hun lot over. Er is sprake van slecht waterbeheer, maar ze beroepen zich op overmacht. Schandalig beleid, waterafvoeren terugbrengen naar historische staat, het waterpeil omhoogzetten en steeds grotere weersinvloeden", aldus Timmermans.

 


 • Groentes in Noord-Limburg hebben het zwaar. Of en hoe ze herstellen moet blijken. Deze industrie-rabarber in Venray-Heide herstelt misschien, maar meteen een oogst zit er niet in. De teler heeft daarom 480 ton uit Engeland laten komen.<br /><em>Foto's: Stan Verstegen </em>

  Groentes in Noord-Limburg hebben het zwaar. Of en hoe ze herstellen moet blijken. Deze industrie-rabarber in Venray-Heide herstelt misschien, maar meteen een oogst zit er niet in. De teler heeft daarom 480 ton uit Engeland laten komen.
  Foto's: Stan Verstegen

 • De asperges in Ysselsteyn hebben door de hagel een flinke knauw gehad. Het lijkt erger dan het is, nieuwe stengels zijn onderweg.

  De asperges in Ysselsteyn hebben door de hagel een flinke knauw gehad. Het lijkt erger dan het is, nieuwe stengels zijn onderweg.

 • Platgewaaide wortelen in Meerlo.

  Platgewaaide wortelen in Meerlo.

 • Ook in Meerlo, ter plaatse gezaaide herfstprei lijkt op opgespoten land te staan. Op zijn best wordt het een niet-uniform gewas.

  Ook in Meerlo, ter plaatse gezaaide herfstprei lijkt op opgespoten land te staan. Op zijn best wordt het een niet-uniform gewas.

'Bieten in alle stadia leggen het loodje'

Steeds als Marc Kroonen een van zijn bietenpercelen bezoekt, moet hij vaststellen dat het verder achteruit gaat door het water. Oorzaak: afstervende bietenplantjes als gevolg van Rhizoctonia.

De vele regen van de afgelopen weken gevolgd door de warmte, zorgt voor een zeer hoge ziektedruk bij gewassen. Vooral bladschimmels steken de kop op. In juni werd 275 millimeter neerslag op PPO Vredepeel gemeten, terwijl 60 millimeter de gemiddelde hoeveelheid is. In totaal is dit jaar al 600 millimeter neerslag gevallen, bij een jaargemiddelde van 800.

<strong>Naam:</strong> Marc Kroonen (50).<br /><strong>Functie:</strong> bedrijfsleider.<br /><strong>Organisatie:</strong> Proefboerderij Vredepeel. Op 140 hectare teelt van aardappelen, suikerbieten, granen, uien, mais en conservengroenten.<br /><em>Foto: Guus Queisen </em>
Naam: Marc Kroonen (50).
Functie: bedrijfsleider.
Organisatie: Proefboerderij Vredepeel. Op 140 hectare teelt van aardappelen, suikerbieten, granen, uien, mais en conservengroenten.
Foto: Guus Queisen

Gevolgschade

Bedrijfsleider Marc Kroonen verwacht veel gevolgschade bij de gewassen. Als voorbeeld noemt hij de bieten. Kroonen: "Probleem is dat de poriën in de grond dicht zitten met water. Zodoende zit er geen lucht meer in de grond. Een plant heeft lucht nodig om te kunnen groeien. Bij heel veel bieten zijn de wortels beschadigd. Bieten in alle stadia leggen het loodje. Ook op percelen waar de rijen eerst al dicht waren. Steeds als ik zo'n bietenperceel bezoek, zie ik de afstervende bietenplantjes oprukken. Ze zijn aangetast met de bodemschimmels van het geslacht Rhizoctonia, die verrotting veroorzaken. Dit levert ongetwijfeld ook vervolgschade op. Want suikerfabrieken willen deze bieten niet."

'Volgens IRS is stikstofbijbemesting na overvloedige neerslag niet rendabel'.

20% lagere opbrengst

Kroonen gaat bij de bieten uit van een minimaal 20% lagere opbrengst. Hij durft geen uitspraak te doen over mogelijke opbrengstverliezen in de granen. Die stonden juist in de aar toen de regenperiode begon.

Naast uitspoeling van stikstof door de vele regen is ook sprake van denitrificatie, waarbij nitraat wordt omgezet in stikstofgas. Deze stikstof is dan niet langer voor de planten beschikbaar. De oorzaak is dat in de met water verzadigde toplaag geen zuurstof meer bij kan. "De aardappelen en uien bemesten we bij met KAS. Bij bieten zijn we terughoudender met bijbemesten. Volgens IRS is stikstofbijbemesting na overvloedige neerslag niet rendabel."

Vervangend gewas

Kiezen voor een vervangend gewas vindt Kroonen heel moeilijk. "Voor mais is het te laat. Je kunt wel zaaien, maar de vraag is wat de voederwaardekwaliteit zal zijn van het te oogsten gewas."

Overigens heeft de actuele toestand op de akkers geen invloed op de Praktijkdag Aardappel & Ui bij PPO Vredepeel, die gaat donderdag 21 juli gewoon door.

Laatste reacties

 • verzekering

  Als je jarenlang de verzekeringspremie in je zak hebt kunnen houden en je loopt er nu toch een keer tegenaan, moet je niet piepen.
  Dat noem ik ondernemers risico.
  Als er weinig aanbod komt van bepaalde teelten , zal dat wel weer goed zijn voor de prijsontwikkeling , daar hoor ik niemand over.
  En al dat kletsen over "dure "verzekeringen.
  Laat eens iemand met wat cijfers komen. Wat kost zo'n verzekering en wat kost het als je een gedeelte van je teelt moet afschrijven.

 • A1967

  #Verzekering, wat een hypocriete reactie, als u vind dat u zulke grote woorden moet gebruiken kom dan zelf eens met berekeningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.