Home

Achtergrond 1116 x bekeken

Brexit raakt financiële markten

Financiële markten reageren heftig op de uitslag van het Brexit-referendum. Beurskoersen zijn gekelderd en het Britse pond is sinds het referendum 8% in waarde gedaald.

De euro is ten opzichte van de dollar ook zo’n 2,5% kwijtgeraakt, vooral omdat de vrees toeneemt dat de Europese Unie door een Brexitook een onzekere tijd tegemoet gaat.

Minder bereidheid tot investeren in VK

ABN Amro, Rabobank en ING denken dat de precieze economische en financiële effecten laten zich moeilijk schatten. Het kan nog 2 jaar duren voordat het Verenigd Koninkrijk (VK) echt de EU verlaat. Maar het vooruitzicht op een Brexit dempt de bereidheid van bedrijven in het VK te investeren.

De banken stellen hun verwachtingen voor economische groei negatief bij. Economisch is het van groot belang dat vrijhandel tussen het VK en de overige 27 lidstaten van de EU gegarandeerd blijft. De politiek wil andere uittreders ontmoedigen.

Economische groei in eurozone blijft op peil

Het kan dus wel even duren voordat een deal wordt gesloten. De economische groei in de eurozone zal dit jaar volgens de ABN-vorsers wel op peil blijven, maar voor volgend jaar verwacht de bank niet langer 1,6 maar 1% groei. Voor de Britten voorziet de bank een teruggang van 2,5% naar 0,5%. Het perspectief op een Brexit drukt naar verwachting ook de rente omlaag.

Of registreer je om te kunnen reageren.