Veehandelaar Andries Kingma.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em> AlgemeenAchtergrond

Veehandelaar: gesprekspartner en vertrouwenspersoon

Het aantal veehandelaren is sterk afgenomen. Maar ze zijn er nog wel degelijk. Andries Kingma is een van hen. In de aanloop naar het 100-jarig bestaan van de organisatie van veehandelaren – nu Vee & Logistiek Nederland geheten – vertelt hij over zijn liefde voor het vak.

Andries Kingma (62) houdt van zijn vak. Wat is er nou mooier dan de veehandel? Hij houdt van de spanning. Elke dag begint hij opnieuw; aan hem de taak ervoor te zorgen dat de dieren de beste prijs opleveren. Dat betekent selecteren en nog eens selecteren; hij formeert uniforme groepen schapen en kalveren, zodat elk dier de hoogste prijs oplevert. Nooit een saaie dag, zegt hij. En dat al vele decennia achter elkaar.

Veehandelaar Kingma uit het Friese Aduard zit sinds het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw al in het vak. Hij nam de klanten over van zijn vader die ook handelde in vee en breidde zijn klantenbestand vervolgens gestaag uit. Naast zijn veehandel heeft Kingma een schapenbedrijf en een melkveebedrijf. Dat doet hij allemaal samen met zijn broer Gerrit en de twee dochters van Gerrit. Leuke, doortastende meiden.

Naast het bedrijf is hij vicevoorzitter van Vee & Logistiek Nederland, de organisatie waar de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee in is opgegaan. Omdat die laatste bond in 1916 is opgericht, viert Vee & Logistiek Nederland op 3 juni zijn 100-jarig bestaan.


‘Veehandelaar speelt essentiële rol in veehouderij’

Kingma ziet uit naar het eeuwfeest. Er is namelijk alle reden om de veehandel weer eens positief voor het voetlicht te brengen. Hij weet het zeker: de veehandelaar speelt een essentiële rol in de veehouderij. Dat was, is en blijft zo, zegt Kingma. Zolang er vee in Nederland is, zijn er handelaren nodig om de dieren te verzamelen, te selecteren en te verkopen. Wie zou dat anders moeten doen?

Veehouders hebben eigenlijk op weinig factoren invloed. Dat geldt zeker voor melkveehouders. Het is de zuivelonderneming die de prijs bepaalt. Als het gaat over de afzet van kalveren en slachtkoeien hebben zij nog wel stem in het kapittel. En daar komt de veehandelaar in beeld, zegt Kingma. De handelaar adviseert zijn klanten over wanneer en op welke plek zijn dieren de beste prijs opbrengen.

Gesprekspartner en vertrouwenspersoon

Trouwens, de veehandelaar is meer dan dat. Hij is gesprekspartner en vertrouwenspersoon van de boer. Kingma heeft het allemaal meegemaakt, de bedrijven van zijn klanten worden groter, arbeidsintensiever, de veehouder is steeds meer aan zijn bedrijf gebonden. Het is stil op het erf. Als een van de weinigen komt de veehandelaar nog langs. Hij adviseert, beantwoordt vragen, verwijst. Of het nu gaat over voer, grond of diergezondheid. De veehandelaar is meer en meer een klankbord van de veehouder. Dat maakt het vak zo ontzettend mooi.

Kingma heeft een vast klantenbestand. Zijn vader kwam al op de bedrijven van de vaders en soms grootvaders van de schapen- en rundveehouders waar hij nu lammeren, kalveren en slachtvee aankoopt.

‘De vrijheid die veehandelaren decennialang hadden, is aan banden gelegd’

Met de meesten heeft hij een klik. Een enkele keer raakt hij een klant kwijt, dan is die klik er niet en neemt hij afscheid. Dat is voor beide partijen dan de beste keus. Er komen wel weer nieuwe klanten voor in de plaats, weet hij inmiddels uit ervaring.

De regels voor de veehandel zijn fors aangescherpt. Zeker na de uitbraak van MKZ in 2001. De vrijheid die hij en zijn collega’s decennialang hadden, is aan banden gelegd. Dierenwelzijn en diergezondheid bepalen wat mag en vooral wat niet mag in de veehandel. Daar heeft Kingma weinig moeite mee. Als bestuurder zit hij aan tafel, hij hoort de argumenten van maatschappelijke organisaties en politici, realiseert zich dat de veehouderij in dit dichtbevolkte en welvarende land onder een vergrootglas ligt. Dan is het een kwestie van meebewegen, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat de regels wel hanteerbaar zijn in de praktijk.

‘Jonge veehandelaren ergeren zich niet’

Hij vindt het mooi om te zien dat jongeren tot het vak toetreden. Vijftien jonge veehandelaren hebben onlangs de Veehandels-Academy met succes afgerond. Jongeren weten niet beter, de jonge garde is opgegroeid met maatschappelijke kritiek op de veehouderij, zegt Kingma. Strenge regels nemen zij als gegeven aan. Zij ergeren zich niet. Dat maakt het leven een stuk makkelijker.

Beheer
WP Admin