Home

Achtergrond 8957 x bekeken 9 reacties

ForFarmers-boeren kunnen cashen

Het vermogen op naam-traject (VON-traject) van ForFarmers heeft varkenshouders en pluimveehouders in potentie tonnen opgeleverd. De stukken van een gemiddelde, trouw voer bestellende vleespluimveehouder zijn nu zowat €870.000 waard.

Maar ook varkenshouders, zeugenhouders en legpluimveehouders kunnen voor tonnen aan certificaten in de boeken hebben staan. Dat blijkt uit berekeningen van coöperatie FromFarmers, dat het grootste deel van ForFarmers in handen heeft. ForFarmers gaat op 24 mei naar de beurs. Het is het sluitstuk van een langjarig programma, waarbij vermogen op naam is gezet en vermogenstitels vervolgens op een speciaal handelsplatform verhandeld konden worden.

Hoeveelheid gekocht product leidend

Uitgangspunt bij het toekennen van vermogen aan leden is de hoeveelheid product dat was gekocht. De coöperatie becijferde hoeveel zogeheten voerequivalenten een gemiddeld lid heeft opgebouwd. Deze konden vervolgens worden omgezet in certificaten. Een vleesvarkenshouder met 2.000 dieren kreeg 1.400 voerequivalenten. Als deze steeds zijn benut, heeft hij ruim 93.000 participaties of certificaten opgebouwd.

Koers certificaten fors gestegen

De certificaten zijn sinds 2011 verhandelbaar. De koers is sindsdien opgelopen van ruim €2,00 tot een slotkoers van €6,52 op woensdag 18 mei. Als de varkenshouder geen stukken heeft verkocht, vertegenwoordigen deze dus nu een waarde van €608.655. Zo komt een vleespluimveehouder met 100.000 dieren bij aanvang van het programma tot €870.000.

Melkveehouder heeft minst geprofiteerd

De groep die het minst heeft geprofiteerd, is de melkveehouderij. Dit komt omdat melkveehouders relatief minder voer afnemen. Een melkveehouder met bij aanvang van het programma 90 koeien, die trouw zijn voerequivalenten is blijven benutten, heeft wanneer hij vasthield aan de stukken een vermogen van bijna €87.000 opgebouwd. In de tussentijd ontvingen de bedrijven ook nog een vermogensvergoeding of dividend.

Coöperatie blijft invloed uitoefenen

De cijfers zijn bruto. In de praktijk moet de veehouder bij verzilvering, afhankelijk van de situatie van het individuele bedrijf, (winst)belasting afdragen. Zonder het VON-traject hadden leden het moeten doen met een voor coöperaties reguliere resultaatuitkering. Het traject komt wel met een prijs. Omdat de stukken vrij verhandelbaar zijn, kunnen boeren de controle over het bedrijf kwijtraken.

Dankzij een serie beschermingsmaatregelen, zoals de mogelijkheid tot het uitgeven van preferentie aandelen, blijft de coöperatie ook bij een laag percentage aandelen wel invloed uitoefenen.

Laatste reacties

 • John*

  wat wordt een aandeel waard als boeren ze dadelijk massaal op de markt brengen? er komt nog een grote golf stoppers aan.

 • niet

  zal niet gebeuren kopers genoeg. Goede zet van ForFarmers.

 • Weerkundige

  goed voor de belasting
  of ieder jaar wat verkopen voor je pension
  meer familie onenigheid bij bij over name

 • 344412

  verkwanselen wat in 100 jaar is opgebouwd

 • zon

  Kan FF alsjeblieft mijn cooperatie ook overnemen?,dan kan ik de mestafzet ,de rechten en de bank ook veel makkelijker afbetalen.
  Mijn buurman zijn grond is ook nog te koop,die zou ik dan ook makkelijker kunnen kopen.

 • leftturn

  Volgens mij gaat het om kwalitatief en prijs. Dus investeren in nutritie en kosten laag houden. En niet vergeten dit dan aan de klant door te berekenen.
  Geweldig als je nu dit soort bedragen kunt pakken. Direct doen en een andere leverancier zoeken.
  Focus vanaf nu is poen pakken, anders lopen de aandelen ook niet zo hoog op.
  Zie hier in Zuid weinig ff wagens meer. Allemaal klagen over gebrek aan kennis.
  Fantastische bedragen pakken en wegwezen. Brengt de voormalige coöperatie maximaal tot waarde.

 • boerdre

  jarenlange vermogenopbouw in cooperatie gaat nu rechtstreeks naar rabobank om schulden af te lossen ....

  Geld verdwijnt dus uit landbouw

 • HJ O R

  Naar de beurs omdat er geen geld meer is/ de boeren willen niet meer investeren in FF, maar de boeren kunnen wel cashen, RARA.
  Volgens mij binnen afzienbare tijd einde FF!!

 • slutter

  Kunnen de Boeren...Collega''s .....Tonnen oogsten is het weer niet goed........gezever.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.