Home

Achtergrond 1466 x bekeken

Aandelenkoersen Monsanto en JBS omhoog

De beurskoers van JBS zit enorm in de lift. De laatste kwartaalcijfers van de Braziliaanse vleesreus waren slecht, maar beleggers putten hoop uit een grootschalige reorganisatie.

JBS brengt internationale activiteiten plus haar Braziliaanse kipproducent Seara onder bij een in Ierland te registreren bedrijf. Dit bedrijf krijgt een aparte beursnotering in New York.

De organisatorische stap moet de kapitaalskosten verlagen. JBS-topman Wesley Batista belooft ook even geen acquisities te doen. Het door schuld overladen bedrijf richt zich in 2016 op het consolideren van recente overnames en verlagen dan de nettoschuld.

Wellicht putten beleggers ook hoop uit de afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. De socialiste is onderwerp van een groot fraude en corruptieonderzoek en moet hangende het onderzoek de wachtkamer in. Ze is opgevolgd door vicepresident en aartsrivaal Michel Temer, die als liberaal in de zakenwereld overwegend positief is ontvangen.

Overnameberichten Bayer en Monsanto

De koers van Monsanto schoot vorige week al omhoog vanwege overnameberichten. Bayer zou Monsanto willen kopen. Monsanto vertegenwoordigt een beurswaarde van meer dan $40 miljard, maar naar verwachting gaan de Duitsers een premie bieden. Bayer zelf vertegenwoordigt overigens een beurswaarde van ongeveer $90 miljard.

Eerder werd juist gespeculeerd dat Monsanto de landbouwdivisie van Bayer, dat ook medicijnen maakt, zou willen kopen. Monsanto is groot op de markt van zaden maar is op de pesticidenmarkt sterk afhankelijk van de herbicide Roundup. Bayer is dan weer heel sterk op de gewasbeschermingsmarkt maar minder groot met transgene gewassen.

Hoogte premie Bayer

De vraag is hoe hoog de premie van Bayer zal zijn. Het bedrijf is technologisch ijzersterk maar heeft in de gewasbescherming een beperkte productportefeuille, en is in gevecht met overheden in India en Argentinië over royalty's voor respectievelijk katoen- en sojazaad.

Het aandeel beweegt nu richting $100. In april gaf Deutsche Bank nog een koopadvies af met een koersdoel van $100, waar ze eerder rekende op $105. Citigroup gaf eerder een neutrale rating af terwijl Goldman Sachs een verkoopadvies gaf.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van JBS en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.