Home

Achtergrond 1915 x bekeken

USDA stuurt aandelen omlaag

Het was voor de meeste toeleveranciers van boeren een slechte beursweek. Beleggers reageren op een nieuw rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

De prijzen van de grote handelsgewassen blijven volgens de rekenmeesters voorlopig onder druk staan. Boereninkomens daarmee ook en dat betekent minder verkopen en meer prijsdruk voor bedrijven als John Deere en Monsanto.

Aankoop trekkers uitgesteld

Het aandeel CNH Industrial, het bedrijf achter de trekkermerken Case-IH en New Holland, verloor in een week tijd bijna 10%. Fendt-moeder Agco maar ook John Deere verloren een kleine 5%. Trekkers zijn zo ongeveer de duurste productiemiddelen voor boeren en de aankoop laat zich vaak gemakkelijker uitstellen dan zaden of kunstmest.

Monsanto ziet koers dalen

Toch verloor ook Monsanto terrein op de beurs. Deels vanwege de malaise op de markt voor agrarische grondstoffen, maar ook vanwege teleurstellende kwartaalcijfers. De Amerikaanse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen verdiende in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar $2,41 per aandeel en dat was net wat minder dan de analisten die Reuters had gepeild hadden verwacht.

Monsanto zit in een moeilijke markt. Boeren verdienen door lage gewasprijzen minder dan een jaar eerder en kopen meer op prijs in. Monsanto handhaafde wel de verwachting voor heel 2016. De onderneming rekent op een winst van $4,4 tot $5,10 per aandeel.

Aandeel Unilever opvallend stabiel

Opvallend stabiel is het aandeel van Unilever, dat volgende week kwartaalcijfers publiceert. Nomura heeft deze week het koersdoel voor Unilever verhoogd van €37 naar €38. Momenteel ligt de koers op bijna €40. De Japanse zakenbank adviseert klanten net als voorheen het aantal aandelen Unilever te verminderen.

Nomura denkt dat Unilever zijn omzetgroei, overnames niet meegerekend, terugvalt van 4% vorig jaar naar 3,7 procent in 2016. Unilever is meer dan veel andere bedrijven echt overal actief en dus ook in landen met economische malaise zoals Brazilië, Rusland en India. Nomura noemt ook grote druk op prijzen in West-Europa, Unilever's thuismarkt.

De Amerikaanse bank JP Morgan heeft het koersdoel dan weer verhoogd van €43 naar €44. Volgens JP Morgan is de omzetgroei van Unilever hoger geweest dan het marktgemiddelde.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van Unilever en ander bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.