Home

Achtergrond 4934 x bekeken 10 reacties

Ruim €100 miljoen nog niet uitbetaald

Nederlandse boeren krijgen relatief laat hun betalingsrechten volledig uitbetaald. Zeker ten opzichte van landen als Duitsland en Frankrijk waar het meeste geld al voor of rond de jaarwisseling is uitbetaald.

Op 31 maart 2016 stond bij 64% van de boeren het volledige bedrag van de betalingsrechten 2015 op de bank. In totaal had 91% van de ruim 50.000 boeren die in 2015 uitbetaling hebben aangevraagd, in ieder geval een deel van het geld ontvangen. 9% van de aanvragers had echter nog niets ontvangen. Dat gaat dan om circa 4.500 bedrijven.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken stuurde afgelopen week een brief met de stand van zaken naar de Tweede Kamer. Navraag bij uitvoeringsinstantie RVO.nl leert dat op 31 maart €643 miljoen is uitbetaald. Dat is 86% van de in totaal €745 miljoen die voor het aanvraagjaar 2015 beschikbaar was voor directe inkomenssteun, exclusief graasdierpremie. Ruim €100 miljoen was op 31 maart nog niet uitbetaald. De uitbetaling van de graasdierpremie, in totaal circa €4 miljoen, is vanaf 1 april begonnen.

'Teleurstellend'

Op 31 maart was voor 93% van de bijna 52.000 aanvragers van rechten de waarde en aantallen vastgesteld. Een belangrijke oorzaak voor de vertraging zijn de zogenoemde private overeenkomsten om overdracht van rechten vast te stellen. De staatssecretaris zegt in zijn brief dat hij het betreurt dat het niet is gelukt om voor 1 april voor alle relaties vast te stellen wat hun betalingsrechten zijn. Hij geeft aan dat uiterlijk 21 april alle relaties duidelijkheid moeten hebben over hun betalingsrechten. Zodra dat het geval is, zal ook de uitbetaling worden afgewikkeld.

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, noemt het teleurstellend dat het ondanks waarschuwingen toch lang duurt om alle betalingsrechten vast te stellen en uit te betalen. "We hebben dat ook aangekaart bij het Ministerie", aldus Maat. Hij stelt vast dat Van Dam de ernst van de situatie 'heeft onderkend'.

Duitsland en Frankrijk sneller

Het Franse ministerie voor landbouw heeft op 1 oktober 2015 al €3,2 miljard als voorschot overgemaakt aan 189.200 aanvragers. Dat is de helft van het totaal aantal binnengekomen aanvragen. Op 1 december is vervolgens nog eens een miljardenbedrag overgemaakt, waarmee iedere boer voorlopig minstens 95% van de toeslagrechten had ontvangen. Inmiddels zijn vrijwel alle dossiers met de voor 2015 geldende bedragen afgerond. De Franse boerenbonden hebben op dit gebied ook niet of nauwelijks klachten geuit.

In Duitsland zijn de deelstaten verantwoordelijk voor de vaststelling en uitbetaling van betalingsrechten. In vrijwel alle deelstaten is het leeuwendeel van de bedragen voor of net na de jaarwisseling uitbetaald. Alleen in de deelstaat Nedersaksen is met name de uitbetaling van de vergroeningspremie vertraagd.

Webinar Gecombineerde Opgave

Van 1 april tot en met 15 mei 2016 kan de Gecombineerde opgave voor 2016 worden ingediend. Dat kan dit jaar alleen nog online en niet meer op papier. Wilt u meer weten over het invullen van de Gecombineerde Opgave? Meld u dan aan voor het webinar Gecombineerde Opgave dat Boerderij in samenwerking met RVO.nl op 20 april om 11 uur organiseert.

In Vlaanderen voorschotten overgemaakt

In Vlaanderen is het merendeel van de basispremie in de vorm van voorschotten voor de jaarwisseling overgemaakt. Het overgrote deel van de aanvragers heeft op 30 maart de resterende 10% van de basispremie, de vergroeningspremie en de steun voor jonge boeren ontvangen. Volgens nieuwswebsite Vilt.be zijn er nu vooral nog problemen rond aanvragers in Wallonië met gronden in Vlaanderen.

In Ierland moest de Irish Farmers Association een paar weken geleden aandacht vragen voor zo'n 3.000 boeren die nog geen geld hadden ontvangen, vooral omdat hun dossiers problemen opleverden. Ierland is al in oktober vorig jaar begonnen met het overmaken van voorschotten en betaalde het overgrote deel van de resterende bedragen uit per 1 december 2015.

Door Wim Esselink en Ruud Peys

Lees het hele artikel in Boerderij Vandaag van donderdag 7 april.

Laatste reacties

 • klaas8

  Maar als wij 1 dag te laat zijn, dan zwaait er wat. vind het nergens op lijken. ons dreigen met hoge korting, en zij maken er zo'n potje van. Beschamend

 • mariapeel

  Schandalig als wij het druk hebben moeten we ook savonds door werken! !!!!! We gaan hun loon ook eens half jaar later betalen kijken wie dat vol houd.

 • Klaasvaak

  En bij RVO altijd het vink je aanvinken voor automatische incasso omdat we anders niet verder kunnen...

 • PIETZINA1

  Je kan vakantie niet planen als je 21 e bericht krijgt envoor 15 mei weer inleveren valt niet onder anuleering verzekering of krijgen wij ook uitstel weet nog niks.

 • Kleinekazenboerderij

  Gijppie
  Duidelijk dat de ambtenaren hier regeren.
  Geen wonder dat ze de oekraine erbij willen hebben.

 • BLENKE

  DE OVERHEID IS ZO VUILEN ONBETROUWBAAR ALS HET MAAR KAN.GAPPEN VAN DE BOEREN EN UITGEVEN AAN DE MENSEN DIE NIET WILLEN WERKEN

 • Can

  Dit is ruim 22000 euro gemiddeld per bedrijf .
  Nou snap ik niet waar dat geld goed voor is , en van de overheid heb ik nog nooit iets voor niets gekregen .
  Als je als bedrijf dit bedrag nodig hebt om te overleven , vraag je dan jezelf niet waar ben ik nog mee bezig.
  Subsidies worden door politiek gebruikt om een bepaalde richting te geven aan iets !
  Wat moet je met dit bedrag , als bedrijf .
  Privé kun je er veel mee .
  Maar als bedrijf , ik niet .
  Of is het gewoon van daar heb ik recht op ?
  Want daar zijn Nederlanders knap goed in .


 • WGeverink

  Je ploetert het hele jaar en bent afhankelijk van anderen voor geld voor de boodschappen... Als je boeren bedrijf geen inkomen genereerd moet je gewoon wat anders gaan doen.

 • gertke

  Pfff kunnen we de nieuwe Fendt nog niet bestellen.

 • Zents beheer

  Het blijft toch ontluisterend als je bedenkt dat er in de landbouw sectoren zijn waar ondernemers voor een groot gedeelte van hun inkomen afhankelijk zijn van de steun.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.