Koeweit produceerde fors minder olie vanwege een staking van arbeiders. <br /><em>Foto: ANP</em> AlgemeenAchtergrond

Olieprijs loopt verder op

De Wereldbank heeft donderdag de prognose voor de olieprijs in 2016 bijgesteld. De bank verwacht dat de olieprijs hoger zal uitvallen dan in eerste instantie gedacht.

Het overaanbod op de oliemarkt zwakt af en het sentiment op de markt verbetert, aldus de organisatie. Ook lijkt er sprake van een daling in de olievoorraden.

Gemiddeld $41 per vat

Daarom gaat de Wereldbank ervan uit dat de olieprijs dit jaar gemiddeld rond de $41 per vat zal komen te liggen. Eerder ging de Wereldbank nog uit van een gemiddelde prijs van $37 per vat. Wel maakt de bank een kanttekening dat de prijs kan dalen als oliekartel Opec zou besluiten de productie flink te verhogen en de productie van landen buiten de Opec minder sterk daalt dan voorzien.

Hiermee staan de signalen heel anders dan een week eerder. Na het ‘mislukte’ olieproducentenoverleg in Doha (Qatar). Die uitkomst leverde meteen een prijsdaling op die echter al vrij snel ten einde kwam. De olieprijzen stegen in eerste instantie waarschijnlijk doordat als gevolg van een staking Koeweit, dat maar iets meer dan de helft van de normale dagelijkse 2,8 miljoen vaten olie produceerde. Die stijging is nog steeds gaande.

Olieprijs voor het eerst sinds november boven $45

Voor het eerst sinds november 2015 is de prijs van ruwe olie nu dan ook boven de $45 per vat gekomen. Een belangrijke reden voor die stijging is dat uit cijfers van de Amerikaanse producenten is gebleken dat de omvang van de olievoorraad is afgenomen. Terwijl een week daarvoor nog sprake was van een voorraad die met 3 miljoen vaten is gestegen. De prijs van Brentolie, de standaard voor de Europese en Arabische handel, liep als gevolg van de berichten over een voorraaddaling op naar €46,80 per vat van 159 liter.

Beheer
WP Admin