Home

Achtergrond 2180 x bekeken

Noteringen boter en room verder onder druk

De spotnotering voor boter scheert steeds dichter over het interventieniveau heen. Er werden deze week naar verluidt al aanbiedingen gedaan voor €2.230 per ton. Heel veel lager kan het niet meer, voor de Europese bodemprijs wordt geraakt.

Met het omlaag gaan van de notering voor boter zakt ook de notering voor room steeds verder weg. Deze week komt die uit op ongeveer €2.450 per ton. Dat is niet alleen laag, maar het zit ook heel dicht op de boterprijs. In normalere omstandigheden zit er zo'n €500 tussen de boter en de roomnotering, maar van normale omstandigheden is al lang geen sprake meer op de zuivelmarkt.

De producenten van mageremelkpoeder kijken met smart uit naar het moment dat de tweede tranche van de Europese interventie open gaat. De geruchten willen dat dit op 20 april zal zijn. Mageremelkpoeder die in de tussentijd is aangeboden (sinds 3 april), valt in het tendersysteem. De vraag is maar of de EU hier ook €1.698 per ton voor zou bieden, of een prijs meer in de richting van de €1.600, het niveau waarop poeder op de vrije markt wordt verhandeld.

Kaasmarkt

De kaasmarkt zit nog bijna even vast als altijd, zo lijkt het. Alleen de notering voor mozzarella lijkt iets aan te trekken onder invloed van het voorjaarsachtiger weer. De markt voor rauwe melk is nagenoeg onveranderd, de spotnotering voor mageremelkconcentraat daalde deze week tot onder de €1.000 per ton (droge stof). Vooral vanuit Duitsland wordt veel aangeboden. In Noord-Duitsland is de situatie in de zuivel ook vrij dramatisch.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.


Of registreer je om te kunnen reageren.